Camera obscura fotópályázat

határidődeadline: 2008. szeptember 30.

A Magyar Fotográfusok Háza Kht. (Mai Manó Ház) a Reneszánsz Év alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium – Reneszánsz Programiroda, – és a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. támogatásával országos camera obscura fotópályázatot ír ki.
„Camera obscura fotópályázat”

A pályázat célja megmutatni, hogy ezt a technikát a kortárs fotográfia miként használja művészi céljainak megvalósítására.

Részvételi feltételek:
A pályázaton részt vehet minden magyar állampolgár és Magyarországon élő személy saját alkotásával. Személyenként 10 alkotás adható be tetszőleges méretben és kivitelben. A képek hátoldalán, vagy digitális hordozón kérjük feltüntetni a szerző nevét, címét és telefonszámát, valamint a mű címét és keletkezésének dátumát. Mellékelni kell a letölthető adatlapot kitöltve, továbbá az alkotást létrehozó eszköz (camera obscura) képét, egy rövid szöveges leírást a fotó elkészüléséről, és egy önéletrajzot.

Utólagosan számítógéppel manipulált képekkel, melyek alapvetően megváltoztathatják a kép tartalmát, megjelenési formáját nem lehet pályázni, de digitális camera obscurával készült képek természetesen szerepelhetnek. Kérjük, csak nyilvánosság előtt nem szerepelt alkotásokkal pályázzanak.

Pályázni három kategóriában lehet:

1. Pályázathatnak a magyarországi vagy magyar tannyelvű általános és középiskola tanulói egyénileg vagy csoportos formában.
Díjazás: digitális fényképezőgépek, egész évre szóló múzeumi és kiállítási belépők,
könyvek, albumok.
A sikerrel szereplő iskoláknak: I. díj: 500 e Ft, II. díj: 300 e Ft, III. díj: 200 e Ft

2. Pályázathatnak a 18. évüket betöltött amatőr vagy hivatásos fotográfusok, képzőművészek, művészeti vagy egyéb felsőoktatásban résztvevő hallgatók vagy a camera obscurával való képalkotás iránt érdeklődő személyek.
Díjazás: I. díj: 500 e Ft, II. díj: 300 e Ft, III. díj: 200 e Ft

3. A harmadik kategória meghívásos azon fotó- és képzőművészek számára, akik eddigi munkásságuk során a camera obscurát már magas művészi szinten használtak.
Díjazás: I. díj: 700 e Ft, II. díj: 500 e Ft, III. díj: 300 e Ft

A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint interneten azokat megjelenítsék.

A zsűri tagjai:
Kincses Károly, a zsűri elnöke (fotómuzeológus, fotótörténész)
Hudra Klára (művészettörténész, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztályának iparművészeti és fotóművészeti referense)
Kardos Sándor (filmoperatőr-rendező)
Maurer Dóra (grafikus, festő)

A zsűri kategóriánként egy I. egy II. és egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van a kategóriadíjakat összevonni, vagy átcsoportosítani, továbbá képsorozatból kiemelkedő képet egyedi képként kezelni.

A képek leadására személyesen 2008. szeptember 1. és 30. között (minden hétköznap 9.00 – 16.00) a Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) titkárságán van lehetőség.

A képeket postán is eljuttathatja a következő címre, ügyelve a megfelelő csomagolásra:
(A postai szállítás következtében bekövetkező esetleges sérülésekért a kiíró fél felelősséget nem vállal.)
Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház)
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
A postai küldeményre kérjük ráírni: „Camera obscura fotópályázat”

Információ szakmai kérdésekben: