IV. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely

határidődeadline: 2021. június 11.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
a 2021-es szóládi kortárs művész alkotótelepen való részvétel elnyerésére
Művészeti Mentor: Batykó Róbert, festőművész

A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre azzal a céllal, hogy támogassa az önálló művészeti tevékenységet folytató fiatal festőművészek szakmai fejlődését, hazai, valamint nemzetközi karrierjének az előmozdítását.
A művészek munkáját idén is egy már elismert hazai kortárs művész – szakmai mentor is segíti. Batykó Róbert 2005-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem DLA képzésén vesz részt. Festészete elismeréseként 2007-ben megkapta a Strabag-díj alkotói támogatását, 2008 és 2011 között a Derkovits Gyula Ösztöndíjat, 2010-ben jelölték az Aviva Művészeti Díjra, 2011-ben megnyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Hosszabb ideig élt és dolgozott Hollandiában. 2007 óta művei megjelentek az acb Galéria mellett, minden nagyobb magyar intézményben a Ludwig Múzeumtól a Magyar Nemzeti Galérián át a debreceni MODEMig. 2017-ben megkapta Hungary Emerging Díjat, művei New Yorkban és Miamiban is kiállításra kerültek.

AZ ALKOTÓMŰHELYRŐL: Az Alkotóműhely helyszíne Szólád, a somogyi dombság, a dél-balatoni borvidék, valamint Somogy megye legmagasabb pontját is magában rejtő különleges adottságú hely. A közel ötszáz lakosú település öt kilométerre fekszik a Balaton parttól, idilli környezetet teremtve a szabad alkotáshoz és a nagyobb lélegzetvételű művészeti tervek megvalósításához.
Az Alkotóműhely nyolc napig tart, aminek a végén az elkészült alkotásokat kiállításon mutatjuk be. Az korábbi Alkotóműhelyekről készült fotók és a művészek ajánlásai betekintést nyújtanak az Alkotóműhely hangulatába: https://kortarsalkotomuhely.hu/alkotomuhely-2021/

AZ ALKOTÓMŰHELY IDEJE: 2021. augusztus 8-15. (8 nap)

A PÁLYÁZAT RÉSZTVEVŐI: A pályázatra jelentkezhetnek Magyarországon élő, olyan művészek, akik már önálló művészeti tevékenységgel rendelkeznek és a 18. életévet betöltötték.

A PÁLYÁZAT TÉMÁJA: Festészet a technológia és az információ korában
Hogyan viszonyulhat a festészet, mint alapvetően analóg műfaj a 21. század kihívásaihoz? A ma élő művészek számára az inspiráció sok esetben a virtuális térből érkezik és gyakran lelhetőek fel popkultúrális utalások a képi motívumok között. Hogyan fordíthatók le ezek az anyagtalan, vagy rendkívül sík felületeken jelentkező látványok a festészet nyelvére? Hogyan gondolhatjuk újra a rajzolás, a formaképzés, a felületképzés vagy a színkeverés metodikáit?Az Alkotóműhelyen ezekre a kérdésekre keressük a választ egyfelől gyakorlati úton, másfelől hazai és nemzetközi kortárs festészeti példák bemutatásával.

A KIVÁLASZTOTT ALKOTÓK SZÁMÁRA A MŰVÉSZTELEP BIZTOSÍTJA:
● Szállást az Alkotóműhely teljes idejére
● Az Alkotóműhely ideje alatt napi kétszeri étkezést (ebéd, vacsora)
● Teljes körű anyagköltséget (vászon, keret, festék) a pályázó által benyújtott és elfogadott pályázati terv alapján. A nyertes pályázókkal külön egyeztetve pontosan felmérjük egyéni anyagigényüket.
● Szórakoztató és szakmai programokon való részvételt (borkóstolás, szakmai programok, Balaton látogatás)

A RÉSZTVEVŐKTŐL A KÖVETKEZŐT VÁRJUK:
● Felkészültség és elhivatottság a művész részéről, aki kellő tapasztalattal rendelkezik előre átgondolt tervei megvalósításához a művésztelep ideje alatt.
● Alkotónként egy – vagy kettő (mérettől és az elkészült művek darab számától függően) a művésztelep során készült, a szervezők által választott munkát fel kell ajánlani a szervezőknek. A kiválasztott alkotások a 2018-ban megalakult, Szóládi Művészeti Park és Kortárs Gyűjtemény részét alkotják.

PÁLYÁZAT FELTÉTELE:
1. Alkotó rövid szakmai önéletrajza (korábbi kiállítások, díjak, elismerések feltüntetésével), elérhetőségekkel (e-mail, telefonszám)
2. Portfólió, amely legalább 5-15 jó minőségű fotókból álló munkát tartalmaz (a képaláírások tartalmazzák a mű címét, készítésének évét és technikáját)
3. A megadott témához, kapcsolódó látványterv, munkavázlat, rajz, tervezett alkotások száma mérete és anyaga
4. Az Alkotóműhelyen elkészítendő alkotások terveihez néhány mondatos rövid leírás
5. Nyilatkozat a jelentkezési feltételek elfogadásáról

A pályázók közül a nyerteseket egy független, művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választja ki.
Az értékelési szempontok: a pályázó által benyújtott művek, és tervek minősége, a pályázó szakmai előélete.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ ÉS FONTOS DÁTUMOK:
● Jelentkezési határidő: 2021. június 11. (péntek)
● Visszajelzés a pályázat sikerességéről: 2021. június 25. (péntek)

PÁLYÁZATI ANYAGOK BEKÜLDÉSE:
● A pályázati jelentkezést a Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely honlapján lehet benyújtani, az alábbi linken: https://kortarsalkotomuhely.hu/alkotomuhely-2021/
● Amennyiben a jelentkezés közben bármi probléma merülne fel, a jelentkezési lapot az alábbi email címre is el lehet küldeni:

Addig is örömmel válaszolunk minden felmerülő kérdésre telefonon is az alábbi elérhetőségen. Szepesi Dóra Anna, Alkotóműhely koordinátor: +3630-975-3829