IV. Egri Országos Akvarell Triennálé

határidődeadline: 2021. május 16.

Az egri Dobó István Vármúzeum és a Magyar Vízfestők Társasága pályázatot hirdet, melynek anyagából megrendezi a

IV. EGRI ORSZÁGOS AKVARELL TRIENNÁLÉT
és kapcsolódó rendezvényeit

A 2021. július 10-től szeptember 5-ig megrendezésre kerülő triennálé célja – hasonlóan a húsz alkalommal sikeresen megrendezett akvarell biennálékhoz és a 2009 óta már három alkalommal megrendezett triennáléhoz – hogy huszonnegyedik alkalommal is áttekintést adjon a döntően az áttetszőségre építő kortárs vízfestészeti technikák legújabb eredményeiről.

A Dobó István Vármúzeum közel kétszáz darabos magas kvalitással bíró kortárs akvarellgyűjteménye a példa arra, hogy e nagyon érzékeny műfajra építő kiállítássorozat művészetet indukál, s hogy egy-egy országos tárlatra invitáló felhívás remekművek létrejöttét eredményezi. Célunk, hogy lehetőséget kínáljunk új tartalmak és formák kereséséhez s új művészi megnyilatkozásokhoz, mint ahogy az egri akvarell biennálék mindig is egyfajta kísérletező közeget jelentettek e sokféle megoldásra, közlésmódra alkalmas festészeti eljárásnak.

Az idén is digitális formában kérjük a pályaművek benyújtását! A válogató zsűri döntését követően és annak megfelelően gyűjtjük majd be a kiállításra kerülő alkotásokat a szokásos helyszíneken: Egerben, Budapesten és Miskolcon.

Kérjük az alábbi feltételek betartását:

A triennáléra dominánsan akvarellel és gouache technikával készült alkotások adhatók be. E két technikához kapcsolható anyagok – akvarellceruza, akvarellkréta, vagy vizes alapú pácok és tusok, pasztell… – mértéktartó alkalmazása is megengedett, de kizárt minden olajbázisú kötőanyag, valamint tojástempera és az akril, de a nyomdafesték használata is.

A IV. Egri Országos Akvarell Triennáléra három évnél nem régebbi műalkotások küldhetők be.

A triennálén egy művész összesen 3 művel szerepelhet, ez a megbonthatatlan sorozatokra is vonatkozik.

A különböző technikák nem jelentenek külön kategóriát!

A zsűri által beválogatott alkotások hátlapján az azonosíthatóság miatt mindenképpen fel kell tüntetni az alkotó nevét, a mű címét, keletkezési évét, méretét, technikáját.

Vegyes technika esetében kérjük részletezni a felhasznált anyagokat! Ezek az adatok egyezzenek meg a jelentkezési lapon feltüntetett adatokkal.

Kérjük, már a digitális jelentkezésnél is vegyék figyelembe, hogy a zsűri pozitív döntése esetén a 180×100 cm-nél nagyobb terjedelmű munkákat és a különösen sérülékeny műveket – a szállítási nehézségek miatt – kizárólag a kiállítás helyszínén tudjuk majd átvenni a megadott időpontban.

Az egyedi megjelenésű installációk felállításánál számítunk az alkotó közreműködésére.

Az alkotások állagmegóvása és a megfelelő installálása, kiállításuk eleganciája érdekében – amennyiben a mű jellege megengedi – kérjük, hogy azokat keretezve, vagy keret hiányában a szabványnak (50×70 cm, 60×80 cm, 70×100 cm) megfelelő méretben, illetve ilyen nagyságú paszpartuban adják le.

A jelentkezés menete :

A digitális képeket és a kitöltött jelentkezési lapot az email címre kérjük megküldeni minimum 3 MB – maximum 5 MB méretben, jól azonosítható elnevezéssel, JPG formátumban. Nyomdai minőségben (keretezés, üvegezés előtti állapotában).

Az egybefüggő, megbonthatatlan sorozatokról olyan fotót is küldjenek, melyen egyben látszanak.

A beküldött műveket kizárólag a kitöltött jelentkezési lappal együtt tudjuk regisztrálni. A regisztrációról, a művek beérkezéséről emailben értesítést küldünk.

A jelentkezési lap letölthető a vármúzeum honlapjáról: www.egrivar.hu

A KÉPEK BEÉRKEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE: 2021. MÁJUS 16. 24:00

A június elejére összehívandó válogató zsűri után mindenkit azon az email címen értesítünk az eredményről, amelyről a jelentkezése érkezett. E levélben tájékoztatjuk a kiállítókat a művek begyűjtésének pontos időpontjáról és helyszínéről.

A IV. Országos Akvarell Triennálé ünnepélyes tervezett megnyitása: 2021. július 10. 11.00
Kepes Intézet (Eger, Kossuth Lajos utca 16.)

A kiállítás megnyitásán ebben az évben is átadásra kerül a fődíj és egyéb díjalapítók felajánlásai. A díjak odaítéléséről hagyományosan a szakma és a díjalapítók képviselőiből álló zsűri dönt.

Információ kérhető: H. Szilasi Ágota művészettörténésztől, a kiállítás kurátorától [telefon: +36 30 815 0952, ]

Pályaművek beküldése:
H–3300 Eger, Vár 1. telefon/fax : +36 312 744, +36 312 450 E-mail: