Korniss kutatói ösztöndíj

határidődeadline: 2022. augusztus 20.

A Ferenczy Múzeumi Centrum feladatának tekinti, hogy mind tudományos, mind a szélesebb közönség számára visszatérően izgalmas, korszerű és nyitott múzeum legyen. Olyan komplex gondolkodási központ létrehozása a cél, amely hajlik a reflexióra, a tudományterületek folyamatos historiográfiai szemléletét elegyíti a gyűjteményi, feldolgozási és időszaki kiállítási tevékenységgel. Az intézmény az eddigi munkát erősítve, kutató- és alkotóközpontként kíván működni, amely projektjei révén nemcsak az utólagos szűrés kényelmével, hanem kezdeményező „társként” viszonyul a művészethez. Az FMC feladata a gyűjteményeiben található tárgyi és szellemi örökség kutatása, tudományos megalapozottságú újraértelmezése, kiállítása, hozzáférhetővé tétele.

A múzeum fontosnak tartja, hogy a város kulturális hagyatéka, emlékezete ne csak a múlté maradjon. Fontos az intézmény számára, hogy a múlt formálja a jelenünket és alakítsa a jövőképet és a város identitását is, ezért a Ferenczy Múzeumi Centrum, mint a hazai művészeti színtér egyik meghatározó intézménye, kutatói ösztöndíjat ír ki.

Az intézmény célja a kutatói ösztöndíjjal, hogy a pályázaton nyertes szakember számára Szentendre művészeti, kulturális vagy építészeti hagyománya, múltja szolgáljon kutatási témájának alapjául. A múzeum szakmai csapata a kutató munkáját segíti és lehetőségeihez mérten anyagot nyújt számára.

A program végezetével a kutatást és annak eredményeit nyilvános előadás vagy tanulmány formájában mutatja be a kutató.

A pályázók köre:
A pályázaton 18. életévét betöltött magyar állampolgár vehet részt. Pályázókat bölcsészettudomány, művészetek és társadalomtudomány területéről várunk.

A díj értéke:
A pályázatot elnyerő alkotó havi 200.000 Ft ösztöndíjban részesül 12 hónapon át; ezen felül a Múzeumi Centrum egy évre biztosítja a tulajdonában levő kétszobás lakás használatának jogát – a lakás közüzemi díjainak kifizetése (gáz, villany, víz) az ösztöndíjast terheli.

A pályázat ütemezése:
A pályázatok beérkezésének határideje 2022. augusztus 31.
A nyertes pályázó kihirdetése 2022. december 1., ünnepélyes díjátadó keretében.
A kutatói ösztöndíj időtartama: 2023. január 1. – 2023. december 31-ig

Az ösztöndíjassal a kuratórium szerződést köt, melynek értelmében kutatómunkája összefoglalásaként negyedévente írásban kell beszámolót készíteni, majd az ösztöndíj lezárásakor tanulmányban összefoglalni kutatási eredményeit 2024. év januárjáig.

Az ösztöndíjasnak az ösztöndíj és az azt követő évben e kutatási témában megjelenő publikációiban az alapítványt, mint támogatót fel kell tüntetnie.

Az ösztöndíj legfeljebb egyszer hosszabbítható meg.

A pályázat anyaga:
A jelentkezőnek javaslatot kell benyújtania a kutatási tervéről és kutatási ütemtervéről.
A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

  • egyéves, részletes munkaterv
  • önéletrajz (CV) publikációs listával
  • kutatói adatlap

A pályázaton való részvételhez regisztráció szükséges a  e-mail címen, a pályázó teljes nevével és elérhetőségeivel, a tárgyban REGISZTRÁCIÓ megjelöléssel.
A regisztrálás végső határideje 2021. augusztus 20. éjfél.

Pályázói nyilatkozat (Kérjük, a saját eszközére letöltött másolatban szerkessze, majd a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve vagy lefotózva csatolja.)
Adatkezelési tájékoztató elfogadásáról szóló nyilatkozat (Kérjük, a saját eszközére letöltött másolatban szerkessze, majd a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve vagy lefotózva csatolja.)

A pályázati anyagot 5 MB-ot meg nem haladó pdf formátumban kell feltölteni a regisztráció után kapott linken keresztül, 2022. augusztus 31-ig.