Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2017

határidődeadline: 2017. május 21.

A 2017-ben negyedik alkalommal meghirdetett Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 2011-ben alapította az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward, akik műgyűjtőkként és műtárgyszállítási szakemberekként kerültek kapcsolatba a hazai képzőművészettel. A kétévente megrendezendő díj célja a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalásának támogatása. A díj összege 10000 euró, amit az elismerésen túl egy külföldi kiállítás finanszírozására használ fel a győztes. A névadó figura James Joyce regényének főhőse, s a díj az Ulysses és általában a művészet értékeit is szimbolizálja: a nemzetköziséget, a függetlenséget, a kulturális kapcsolatokat. A díjra korhatár nélkül pályázhatnak a hazai színtéren alkotó képzőművészek, a pályázatokat a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló háromtagú zsűri értékeli, ők állítják össze a döntősök listáját, akik egy közös díjátadó kiállításon szerepelnek. A végső döntést a zsűri személyes találkozások, műteremlátogatások után hirdeti ki a finalisták kiállításmegnyitóján, ami egyúttal az ünnepélyes díjátadó gála is.

A díjátadó időpontja 2017. szeptember 22., helyszíne: Új Budapest Galéria (Bálna)

A pályázati határidő: 2017. május 21. (éjfél)

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

1. Angol nyelvű, aktualizált szakmai önéletrajzot

2. Angol nyelvű digitális portfóliót (a benne szereplő művek adataival: cím, év, technika, méret, egyéb szükséges információk)

3. Angol nyelvű statement-et.

4. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint a többi kiállító művész listája is csatolandó.

5. Legalább négy, legfeljebb nyolc alkotásnak a reprodukcióját (cím, év, technika, méret, egyéb információk), melyet a pályázó az ősz folyamán megrendezendő díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán.

6. A külföldi kiállítóhely szándéknyilatkozatát a kiállítás befogadásáról.

Részvételi feltételek:

● A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.

● A pályázók vállalják az alapítóval és a szervezővel való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.

● A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja. A pályázók a zsűrit a válogatás során nem befolyásolhatják

● Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész tudomásul veszi és vállalja, hogy:

– további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott műveit a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervező vállalja.

– kiállított műveit a szervező a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatja, amennyiben a megjelenés nem sérti a művész reputációját.

● A díj nyertese vállalja, hogy:

– a pályázati anyagban ismertetett kiállítást megvalósítja

– a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül rövid beszámolót készít angol és magyar nyelven, ezt és a kiállításról készült fotó-és videoanyagot megküldi a Szervező részére.

– a díj kifizetéséről és az együttműködés részleteiről külön írásos megállapodás készül

● A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy a szervező személyes adataikat kezeli a pályázat elbírálásának ideje alatt.

● A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.

A döntés:

A pályázatokat az alábbi szakemberek értékelik:

Audrey Illouz , műkritikus, független kurátor, a párizsi IESA (Institut Supérieur des Arts) oktatója,

Woodrow Kernohan (elnök), a southamptoni John Hansard Gallery igazgatója, az EVA International kortárs ír biennále leköszönő igazgatója,

Dr. Doris Krystof, az NRW Kunstsammlung, K21, Düsseldorf kurátora

A zsűri tagjai a következő szempontok alapján hozzák meg döntésüket:

● a beadott portfólió és kiállítási koncepció

● a művész munkáinak nemzetközi aktualitása

A szervezők a döntősök névsorát 2017. június 24-én teszik nyilvánossá, majd a zsűritagok a szeptemberi díjátadó előtt személyesen felkeresik a művészek műtermeit.

Az eredményt az ünnepélyes díjátadón és kiállításmegnyitón hirdetjük ki.

A külföldi kiállítás:

A majdani kiállítási helyszínnek nem feltétlenül kell megegyezni a szándéknyilatkozatban megjelölttel, ám kiválasztásának fontos szempontja, hogy olyan tér legyen, melynek közönsége, hagyományai, stílusa kapcsolódik a győztes munkáinak műfajához és segíti a művész külföldi karrierépítését. A végső helyszín kiválasztását követően a szervező felveszi a kapcsolatot a megjelölt kiállítóhellyel. A művek szállítását és biztosítását a Maurice Ward Art Handling Kft intézi.

Kapcsolat:

Kukla Krisztián

projektvezető

Pályázatok benyújtása:

Határidő: 2017. május 21. éjfél

A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk a https://www.works.io/organizations/leopold-bloom-art-award oldalon

Útmutató a jelentkezéshez:

1. Jelentkezzen be meglévő works.io fiókjába, VAGY regisztráljon ingyenesen itt: https://www.works.io/signup

2. Bejelentkezést követően hozza létre portfólióját művek és leírások feltöltésével (Manage Portfolio > Works).

Az ingyenes verzióban legfeljebb 20 munka tölthető fel, amelyek mindegyikéhez 3 dokumentáló fotó vagy videó (beágyazott YouTube, Vimeo) adható hozzá.

3. Töltse ki önéletrajzát (CV-jét) a következőképpen: Manage Portfolio > Curriculum Vitae > \”Add Education“, \”Add Award Grant“, stb. Ezt követően töltse ki kiállításainak listáját így: Manage Portfolio > Curriculum Vitae > Edit CV Exhibition List

4. Írja meg művészi statementjét (Manage Portfolio > Texts)

5. Készítse elő kiállítási tervezetét és a hozzá kapcsolódó szöveget.

6. Ha elkészült portfóliójával és kiállítási tervezetével jelentkezzen be a works.io oldalon és térjen vissza a Leopold Bloom pályázati oldalára (Link). Válassza ki az “Apply” gombot és nyújtsa be portfólióját erre a gombra kattintva.

7. Amikor az “Apply” gombra kattint egy új ablak fog felugrani – ide kell beírnia/bemásolnia kiállítási tervezetét. Figyelem: Ezt a tervezetet később nem fogja tudni változtatni, mert ehhez a felugró ablakhoz nem lehet visszatérni.

8. Amennyiben szeretne képeket hozzáadni a kiállítási tervezetéhez, úgy készítsen saját portfóliójában egy Leopold Bloom nevű sorozatot, és ebbe töltse fel a képeket. A művekhez hasonlóan a feltöltött képeket is csak a határidőig módosíthatja. Később természetesen kitörölheti ezeket.

A portfólió benyújtása után még végezhet változtatásokat a határidőig, azonban kérjük, határidő lejártával és a zsűrizés alatt ne módosítsa portfólióját. Amennyiben szeretné, a works.io fiókja törölhető a Leopold Bloom Díj kihirdetése után.