Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2019

határidődeadline: 2019. április 6.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, a kortárs művészeti elismerést 2011-ben alapította az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward, akik műgyűjtőkként és műtárgyszállítási szakemberekként kerültek kapcsolatba a hazai képzőművészettel. A kétévente megrendezendő díj célja a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalásának támogatása. A díj összege tízezer euró, amit az elismerésen túl egy külföldi kiállítás finanszírozására használ fel a mindenkori győztes. A névadó figura James Joyce világhírű regényének főhőse, s a díj az Ulysses és általában a művészet értékeit is szimbolizálja: a nemzetköziséget, a függetlenséget, a kulturális kapcsolatokat. A díjra korhatár nélkül pályázhatnak a hazai színtéren alkotó képzőművészek, a pályázatokat a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló háromtagú zsűri értékeli, ők állítják össze a döntősök listáját, akik egy közös díjátadó kiállításon szerepelnek. A végső döntést a zsűri személyes találkozások, műteremlátogatások után hirdeti ki a finalisták kiállításmegnyitóján, ami egyúttal az ünnepélyes díjátadó gála is.

A díjátadó időpontja 2019. június. 15., helyszíne: Ludwig Múzeum, Budapest

Pályázatok benyújtása:

Határidő: 2019. április 6. éjfél

A pályázatokat kizárólag a works.io oldalon keresztül lehet benyújtani.

A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

1. Angol nyelvű, aktualizált szakmai önéletrajzot

2. Angol nyelvű digitális portfóliót (a benne szereplő művek adataival: cím, év, technika, méret, egyéb szükséges információk)

3. Angol nyelvű statement-et.

4. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint a többi kiállító művész listája is csatolandó.

5. Legalább négy, legfeljebb nyolc alkotásnak a reprodukcióját (cím, év, technika, méret, egyéb információk), melyet a pályázó a nyári díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán.

6. Egy külföldi kiállítóhely formális szándéknyilatkozatát a tervezett kiállítás befogadásáról.

Részvételi feltételek:

● A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.

● A pályázók vállalják az alapítóval és a szervezővel való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.

● A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja.

● A pályázók a zsűrit a válogatás során nem befolyásolhatják, amennyiben a művész, vagy annak képviselője ezt bármilyen formában megteszi, úgy a pályázó azonnal kizárhatóvá válik a versenyből

● Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész tudomásul veszi és vállalja, hogy:

– további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott műveit a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervező vállalja.

– kiállított műveit a szervező a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatja, amennyiben a megjelenés nem sérti a művész reputációját.

● A díj nyertese vállalja, hogy:

– a pályázati anyagban ismertetett kiállítást megvalósítja

– a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül rövid beszámolót készít angol és magyar nyelven, ezt és a kiállításról készült fotó-és videoanyagot megküldi a Szervező részére.

– a díj összegének kifizetéséről és az együttműködés részleteiről külön írásos megállapodás készül

● A pályázók elfogadják, hogy:

– adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy a szervező személyes adataikat kezelje a pályázat elbírálásának ideje alatt.

● A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.

A döntés:

A szervezők a döntősök névsorát 2019. április 15-én hirdetik ki, majd a zsűritagok a júniusi díjátadó előtt személyesen felkeresik a művészek műtermeit.

Az eredményt az ünnepélyes díjátadón és kiállításmegnyitón hirdetjük ki.

A külföldi kiállítás:

A pályázat győztese a díjátadót követően a szervező közreműködésével koncepciót dolgoz ki a külföldi kiállítás optimális helyszínéről, időpontjáról. A kiállítási helyszín kiválasztásának fontos szempontja, hogy olyan tér legyen, melynek közönsége, hagyományai, stílusa kapcsolódik a győztes munkáinak műfajához és segíti a művész külföldi karrierépítését. A helyszín kiválasztását követően az Alapító felveszi a kapcsolatot a megjelölt kiállítóhellyel és előkészíti a kiállítást. A művek szállítását és biztosítását a Maurice Ward Art Handling Kft intézi.

Kapcsolat:
Kukla Krisztián
projektvezető
E-mail: