V. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé

határidődeadline: 2009. szeptember 8.

A Cifrapalota (Kecskeméti Képtár) V. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé – Apokalipszis címmel országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez.

A kiállítás tematikája: 2002-ben, az első alkalommal a Keresztre feszítést és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választottuk, 2005 tavaszán a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét, 2006-ban az oltár volt a téma, míg legutóbb Krisztus példázatai. Ezúttal az Apokalipszis, a Jelenések könyve az ábrázolandó, megjelenítendő ikonográfiai program. (Természetesen 2009-ben mi más is lehetne?) Nem csupán illusztrációkat, a téma eddigi feldolgozásain alapuló műveket, hanem a saját korunkra reflektáló, aktuális utalásokat rejtő alkotásokat, kinyilatkoztatásokat is szívesen látunk. Műfaji megkötöttség ezúttal sincs, az objektektől a táblaképekig, a kerámiától az ötvösművészeti alkotásokig szeretnénk, ha minden műfaj és technika megjelenne a kiállításon. Egyenlő és őszinte örömmel fogadjuk a különböző irányzatok képviselőit, a figurális, a nonfiguratív és az absztrakt műveket, vagy pl. az installáció vagy akár a fluxus körébe tartozó alkotásokat is.

A kiállítás helyszíne és időpontja: A kecskeméti Cifrapalota (Rákóczi út 1.) földszinti termei (5 méteres belmagassággal) 2009. október 22 – március 7. között.

A művek beadásának helye és ideje:
Kecskeméten: Kecskeméti Képtárban (szeptember 7-9., 10-16 óra között)
Budapesten: Újlipótvárosi Klub Galériában (1136 Bp., Tátra u. 20/b., szeptember 8., 11-14 óra között)
Skoda Éva Műterem-Galériában (1196 Bp., Hunyadi u. 129/a., szeptember 9., 11-14 óra között)

A művek beadásának feltételei: Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol például rajzfilmmel, ruhával, táblaképpel egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott műveket csak megfelelően keretezve, a grafikákat minimálisan paszpartuval ellátva (két méret lehet csak: 50×70-es és 70×100-as) fogadjuk csak el (az ettől eltérő méretű alkotásokat keretezve kérjük). Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania. A Budapesten beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető) művek esetében 130×170 cm, míg ez térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. Az ismertetett méreteket meghaladó műveket Kecskeméten lehet beadni. A műveket csak a helyszínen kitöltött adatlappal + szállítható csomagolásban (pl. puffancs fólia) együtt vesszük át. (Postai úton csak a gyűjteménynek felajánlott, azaz vissza nem küldendő műveket fogadjuk el anyagi okok miatt.)

Zsűri: Elsődlegesen a minőség biztosítása, a díjazott alkotások kiválasztása végett a rendezők zsűrit kérnek fel. (A zsűrizés várható időpontja: 2009. szeptember 11.)

Beadható művek száma: A várhatóan nagyszámú jelentkező miatt egy alkotó csak 1-1 alkotást adhat be. Sorozat esetében a zsűri fenntartja a jogot annak szétbontására, ha az tartalmilag lehetséges.

Katalógus: A kiállítás megnyitójára színes katalógus jelenik meg. Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak, megköszönjük, ha reprodukciót is tudnak mellékelni.

Kecskemét, 2009. június 11.

ifj. Gyergyádesz László
művészettörténész, a biennále kurátora