„sietni akarsz, de látod, hogy túl lassú vagy”

Somody Péter kiállítása

2021. 05. 22. – 07. 03.
Művészetek Háza Veszprém / Csikász Galéria (Veszprém, Vár utca 17.)

Megnyitó: 2021. május 21. (péntek) 18 óra
Megnyitja: Hegyeshalmi László, a kiállítás kurátora

Somody Péter a 2000-es évek elején több, vékony rétegben terülő műgyanta rétegből hozta létre festői felületeit. Ezek a rétegek pigmentekkel megszínezve hol áttetsző, hol teljesen fedő színtesteket alkottak; többnyire amorf, szabadon alakuló „gombócos” formavilággal.

2015-től kezdődően a színből és festékből álló felületek sávos – csíkos mezőkkel, különböző sűrűségű, különböző frekvencián megszólaló képelemek társaságában kezdtek megjelenni. A képfelület technicizált olvasatúvá vált, a képalkotási technológia is megváltozott.

Ugyanakkor nem változott meg a képről való alapvető gondolkodás, amely mindenkor vagy személyes, vagy tárgyi habitust, karaktert és tulajdonságokat akar adni a látványnak úgy, hogy a szem taktilis élményéről mindeközben nem akar lemondani.

A legújabb képek ismét erőteljesen használják az öntött, lakk és műgyanta felületeket, ismét többet bíznak a csendben, lassan terülő festéktömegre.

Ennek a rétegzett festőiségnek a reflexiója, olykor a felülírása a sprézett, vagy csíkokkal átfestett technofestészeti „szomszédság”, mely a festészetet magát kezdi más műfajokkal és médiumokkal rokonságba hozni.

A tárlat megtekintető 2021. július 3-ig, naponta 10-18 óráig, szünnap: vasárnap.