† Claes Oldenburg

Kilencvenhárom évesen hétfőn Manhattanben elhunyt Claes Oldenburg svéd származású pop-art művész – jelentették be az őt képviselő New York-ki galériák.

Andy Warhollal és Roy Lichtensteinnel együtt Oldenburg a pop-art egyik legjelentősebb képviselője volt, óriási szobrai megtalálhatók szerte a világon. Az 1960-as években az addig főleg nyomatokon és festményeken megjelenő művészeti irányzatot Oldenburg a szobrászat világába is beemelte, és hétköznapi tárgyakat helyezett új kontextusba.

Claes Thure Oldenburg 1929-ben született Stockholmban, családjával együtt néhány évvel később vándorolt ki az Egyesült Államokba. A Yale Egyetemen tanult. A chicagói városi lapnál dolgozott újságíróként, és sűrűn látogatta az Art Institute of Chicagót, a világ egyik legrégibb és legnagyobb művészeti múzeumát, közben illusztrációkat is készített magazinoknak. 1953-ban New Yorkba költözött, ekkor kezdett el papírmaséval és a gipsszel kísérletezni.

Leghíresebb monumentális szobrai között szerepel egy 15 méteres acél ruhacsipesz (Clothespin), amelyet 1976-ban állított fel a philadelphiai városháza közelében, és a Batcolumn, egy 30 méteres acél baseballütő, egy rácsszerű alkotás, amelyet a rákövetkező évben helyezett a szövetségi kormány egy chicagói épülete elé. Typewriter Eraser című 1976-os műve 2,2 millió dolláros rekordáron kelt el egy 2009-es New York-i árverésen.

Későbbi művei közül sokat második feleségével, Coosje van Bruggen holland születésű művészettörténésszel, művésszel és kritikussal közösen alkotott, köztük a hatalmas, 13 méteres vakolókanalat (Trowel 1), amely a hollandiai Otterlóban, a Kroller-Muller Múzeum udvarán áll.