A belső emigráció szubkultúrái

Beszélgetéssorozat a Kádár-korszak alternatív nyilvánosságáról

sorozatnyitó beszélgetés

Helyszín: Sirály Presszó – galéria (1061 Bp. Király u. 50.)
Időpont: 2011. december 1. 18:00 – 20:00
Beszélgetőpartnereink: K. Horváth Zsolt történész, kultúrakutató és Tábor Ádám költő, esszéíró, kritikus

A beszélgetéssorozat három hetente kerül megrendezésre. Célunk betekintést nyújtani a Kádár-kori nyilvánosság „alternatív regisztereibe”, azokba az informális, félhivatalos, félig vagy semennyire sem  támogatott, sokszor akadályozott, nem egy esetben üldözött irodalmi, filmes, képzőművészeti alkotókörökbe, vallási közösségekbe, ellenzéki társaságokba,amelyek a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években az ellenzéki, szabadgondolkodó emberek alkotóterei, vita- és tanulóhelyei, találkozási pontjai voltak.

A beszélgetéssorozat során többek között fölidézzük a neoavantgárd művészet fontos alkotóköreit, Szentjóby Tamás alkotótársaival rendezett happeningjeit, a Galántai György által szervezett balatonboglári kápolnatárlatokat, Erdély Miklós két művésztársával együtt vezetett kreativitási gyakorlatait, Halász Péterék Dohány utcai lakásszínházát, az INDIGÓ csoportot, alternatív rock-, punk-együtteseket, a Lélegzet című „élő folyóiratot” és az Örley-kört. Bemutatjuk az ellenzékiség néhány fórumát és kezdeményezését, az Anna és a Kalef Galerit, Magyar Dezső Agitátorok című filmjének elkészítését, az adyligeti építész és szociológus lakóközösséget, a SZETA működését, valamint az Inconnu csoport tevékenységét. Ezen kívül megismerkedünk az állami és hivatalos egyházi tiltások ellenében hagyományos gyülekezeti formákat és tevékenységeket megőrző és megújító csoportokkal, a különböző magánlakásokon szerveződő zsidó értelmiségi és vallási körökkel, illetve a különféle katolikus és református hagyományt folytató közösségekkel.

A cél az ismeretterjesztésen túl kapcsolatot teremteni a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek hivatalos nyilvánosságából kiszorítottak vagy önkéntesen kivonulók alkotóköreinek ma is (itt) élő tagjaival, fölidézni az ellenálló, gondolkodó, alkotó közegek mindennapjait, felmutatni e közösségi kezdeményezések, alkotások, mozgalmak aktualitását, az, hogy magunk is létrehozzunk egy kritikusan gondolkodó közösséget – még ha csupán egy-egy alkalomra vagy a programsorozat idejére is.

Az első alkalommal, december 1-én beszélgetőpartnereink, K. Horváth Zsolt történész, kultúrakutató és Tábor Ádám költő, esszéíró, kritikus segítségével összefoglaljuk a tematikát.