A diskurzus architektúrái

A tranzit. hu altal kezdemenyezett Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola januári szemináriumát Ute Meta Bauer, kurátor, a Massachussetts Institute for Technology (Cambridge, USA) Visual Arts Program igazgatója tartja

A diskurzus architektúrái – a kiállítás, mint kommunikatív tér

A szeminárium a kommunikatív terek létrehozására fókuszál, emellett szó lesz az elméletbe és gyakorlatba ágyazott kurátori megközelítésről is. Azt fogjuk vizsgálni, hogyan halmozódik fel hatalom és tekintély, szimbolikus és valódi tőke a kultúra területén, és ez hogyan viszonyul az etnikai, gender és osztály-hovatartozáshoz.

Kiindulópontul Ute Meta Bauer kiallításai szolgálnak: Section”?”/NowHere, Louisiana Museum of Modern Art, Humblaek (1996) és az Architectures of Discourse, Fundacio Antoni Tapies, Barcelona (2001) (melyeket Fareed Armaly-val közösen rendezett); First Story – Women Building/New Narratives for the 21st Century, Porto 2001 – Cultural Capital of Europe (2001); 3. Berlin Biennale, KW Institute for Contemporary Art, Martin-Gropius-Bau, Kino Arsenal, Berlin (2004); és a Mobile_Transborder Archive, esemény-sorozat, amely az inSite 2005 San Diego – Tijuana (2005) megbízásából jött létre.

Ezek a kiállítások a résztvevőkkel szoros együttműködésben alakultak ki, a projekt korai koncepciójától a térbeli megvalósulásig. Emellett megvizsgáljuk, hogyan működik a kiadvány, mint a kiállítások része, és végül, de nem utolsó sorban megvitatunk néhány az emlitett projektekre vonatkozó, a médiában megjelent reakciót.

A szeminárium időpontja: 2009. január 9-11.
Helyszíne: Labor (V., Budapest, Képíró u. 6.)

A szemináriumon a részvétel ingyenes, jelentkezési határidő angol nyelvű motivációs levéllel az címen január 5.

Ute Meta Bauer egyetemi docens, a Massachusetts Institute of Technology (Cambridge, Massachusetts) Visual Arts programjanak igazgatoja. 1996 és 2008 között a bécsi művészeti akadémia Theory, Practice and Transfer of Contemporary Art programjának tanára volt. Több mint két évtizede rendez kortars művészeti kiállításokat, film-, video- és audio-bemutatókat a feminizmushoz és a társadalompolitikai kontextushoz kapcsolódó transzdiszciplináris formákra fókuszálva. Bauer több intézményt vezetett, úgy mint a stuttgarti Künstlerhaust, a norvég Office for Contemporary Art-ot. Jelenleg tagja az n.b.k. Berlin igazgatótanácsának; a International Bauhaus Foundation Dessau tudományos tanácsadó testületének; valamint a LABoral Center for the Arts and Industrial Creation-nek (Gijon, Spanyolorszag). Bauer volt a 3. Berlin Biennale művészeti igazgatója, valamint a documenta11 társkurátora, Okwui Enwezor művészeti igazgató mellett. Bauer több kortárs művészeti folyóirat alapító szerkesztője és kiadója is volt: META 1 – 4 (Stuttgart 1992-94), case (Barcelona 2001, Porto 2002) és a Verksted # 1- 6 (Oslo 2003-2006). Ő szerkesztette a regina magazin két számát (Stuttgart 1994, Oslo 2005), amelyet Regina Moller művész alapitott. Bauer vizuális kommunikációt és színpadi tervezést tanult a hamburgi kepzőművészeti akadémián, ahol később posztgraduális művészetelméleti tanulmányokat folytatott.

http://www.insite05.org
http://www.berlinbiennale.de
http://www.documenta.de
http://www.firststory.net/

blogok:
http://urbanutopias.mit.edu/
http://www.zonesofemergency.net/