A gyűjtemény (1900-2022)

A Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményes kiállítása

2023. 03. 26. – 2028. 03. 26.
Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

Megnyitó: 2023. március 25. (szombat) 18:00
Köszöntőt mond: Prosek Zoltán igazgató, Ferenczy Múzeumi Centrum és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
A kiállítást bevezeti: Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium és Demeter Szilárd főigazgató, Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Géniusz Program kuratóriumának elnöke
Megnyitja: Csapláros Andrea elnök, Vidéki Múzeumok Szövetsége
Közreműködik: Musicantus Leánykar, vezényel: Bokorné Forró Ágnes, zongorán közreműködik: Orbánné László Hajnalka

Kurátorok: Danka Zsófia művészettörténész, Kigyós Fruzsina esztéta, Prosek Zoltán művészettörténész

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A gyűjtemény (1900-2022) címmel. Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet.

A tárlaton bemutatásra kerülnek olyan kiemelkedő művek, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatás az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Haász Istvántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-dinasztia: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos.

Az elmélyülést a különböző korszakokba korabeli újságcikkek, videók, a QR-kódok mögött megtalálható további olvasmányok, érdekességek könnyítik meg. A videók szövegeinek megfogalmazásához Kemény István József Attila-díjas írót kértük fel.

A kiállítás egyszerre mutatja be a festészetet, a szobrászatot, az installáció művészetet és a videomunkákat, miközben új konceptuális tereket is létrehozunk azáltal, hogy meghökkentő összekötő vonalakat húzunk művek között. Célunk, hogy a kiállítás elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy “izmusok” szerinti osztályozásától, helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát kívánjuk nyújtani.

A tárlatot időszakonként újrarendezve igyekszünk tükrözni a múzeum gyűjteményének mélységét és gazdagságát, valamint azt a szemléletet, hogy a képzőművészet, a helytörténet, az irodalom, a néprajz és a régészet történetét számtalan módon fel lehet fedezni és össze lehet kapcsolni egymással. Ehhez feltett szándékunk a múzeumpedagógiai osztállyal közösen a fiatalabb generációk bevonása és aktív szerepvállalásra ösztönzése.

A Magyar Géniusz Program keretében megrendezett kiállítás.

A kiállítás csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.