A Magyar Művészeti Akadémia kaphatja meg a Műcsarnokot

Szerdai ülésén dönthet a kormány arról az előterjesztésről, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) felügyelete alá rendelné a Műcsarnokot – értesült az MTI.

A Műcsarnokot vezető Gulyás Gábor a távirati iroda megkeresésére elmondta, hogy hétfőn dolgozói értekezleten jelentette be: tudomása szerint várható, hogy az MMA „megkapja” a Műcsarnokot. Hivatalos értesítést azonban még nem kapott a legjelentősebb hazai kortárs kiállítóhely vezetése.

Az igazgató hangsúlyozta: nem mindegy, hogy az MMA csak az épület vagyonkezelési jogát veszi át vagy a Műcsarnok Nonprofit Kft.-t is annak szakmai felügyeletével együtt.

Gulyás Gábor beszámolója szerint a vagyonkezelés jelenleg a nonprofit kft. tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) feladata: az MNV felelős például az épület üzemeltetéséért, karbantartásáért, felújítási munkálataiért. Az Műcsarnok szakmai felügyeletét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) látja el, ahogy a tárca utalja az intézmény működési támogatását is.Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára is hangsúlyozta, jelenleg még nem született kormánydöntés a Műcsarnok jövőjéről, azt azonban elmondta, hogy pusztán a vagyonkezelői jog átadásának nem lenne értelme, a fenntartás és a szakmai felügyelet ugyanis az Akadémia szerint egységben kezelendő.”

Ahogy korábban Fekete György, az MMA elnöke már nyilatkozta, nem zárkóznánk el a Műcsarnok mint a kortárs képzőművészet bemutatásáért felelős nemzeti intézmény működtetésétől, hiszen a művészeti akadémia tagjain keresztül alapvetően a kortárs magyar művészet megjelenítője” – mondta.

Hozzáfűzte, hogy ebben az esetben a közfeladattal együtt annak finanszírozása is átkerülne. „Amennyiben mi kapjuk meg a Műcsarnokot, akkor nyilvánvalóan a közfeladat-ellátáshoz nemcsak az infrastruktúrát, az épületet rendeli hozzá a kormány, hanem a szükséges forrásokat is biztosítja” – jegyezte meg.

Kucsera Tamás Gergely leszögezte: ha 2013. január 1-jével megkezdődik az átadás, az sem jelenti, hogy az MMA szerződésben lekötött 2013-as programokat módosítana; a Műcsarnokban a jövőben megvalósuló szakmai programot az Akadémia csak a kormánydöntést követően kezdheti kidolgozni.”A cél ebben az esetben is az lenne, hogy a Műcsarnok presztízse megmaradjon, sőt, erősödjön, ezért nem várhatók olyan lépések, amelyek zavart okoznának a feladatellátásban” – közölte az MMA főtitkára.

(MTI)