A megismerés és a képzelet vágya

Frazon Zsófia tárlatvezetése Gerhes Gábor kiállításában

2022. február 13 (vasárnap) 15:00
KIscelli Múzeum – Fővárosi Képtár (Budapest III. Kiscelli u. 108.)

A tárlatvezetés alkalmával Frazon Zsófia muzeológus, az Atlashoz készülő szöveggyűjtemény egyik szerzője kultúrtörténeti (azon belül archívumtörténeti, múzeumtörténeti, könyvtártörténeti) szempontból értelmezi Gerhes Gábor kiállítását.

A vezetésen jelen lesznek a kiállítás kurátorai, valamint az alkotó is.

„A Kunst- und Wunderkammer nem múzeum, a múzeum nem enciklopédia, az enciklopédia nem könyvtár, a könyvtár nem archívum, miközben mindegyik modell törekszik a világról kialakítani valamiféle tudást, mely tudásnak alapvető vonása a teljesség iránti vágy.

A gyűjtés, az archiválás, a szabályok szerinti rendszerezés, a sorba állítás, a határok kijelölése, a listák és megnevezések pontosítása és kiegészítése jól mutatja, hogy a koherensen megalkotott narratíva mindig része ezeknek a világmagyarázó elképzeléseknek.

De minden szerzőnek vannak határai. Ahogyan az látható képek közötti rések feltöltésével is újra és újra, fáradhatatlanul próbálkoznak tudósok és művészek, úgy a Gerhes-atlasz lapjai közötti üres terek is lehetőséget teremtenek a könyv végtelen interpretációjára.

Ebben a természetrajzi, a művészet- és kultúrtörténeti, a múzeumtudományi műfajok és formátumok segíthetik a gondolkodást, de semmiképp sem jó, ha megkötik a képzeletet. Hiszen ez a képzelet sem a valóság ellen működik, nem tagadja, nem kompenzálja azt, hanem a szavak, az írásjelek, a lapok, a fejezetek, a kötetek közötti résekbe fészkeli be magát, így hozza létre saját valóságát.“

Frazon Zsófia

Belépőjegy, mellyel a Kiscelli Múzeum időszaki és állandó kiállításai is látogathatók:
Teljes árú: 2400 Ft
Diák, nyugdíjas: 1600 Ft

Azok részére, akiknek ingyenes látogatásra feljogosító kártyájuk van, a tárlatvezetésen való részvétel díja: 800 Ft
A múzeum szájat és orrot eltakaró maszkviselés mellett látogatható. Rendezvényeinkre ezen felül a védettségi igazolvány bemutatása is szükséges. Megértésüket köszönjük!