A nemeken túl: gender/kritika a kortárs képzőművészetben

Nyilvános előadás és kerekasztal-beszélgetés

2010. november 29, hétfő, 18.30-tól
MKE Intermédia Tanszék előadóterem (Bp. VI. Kmety György u. 27.)

program:
18.30  Ana Hoffner: I’m too sad to tell you, Bosnian girl (performatív előadás)
kb. 19.30  Beszélgetés Ana Hoffner, Michael Blum és Barát Erzsébet részvételével; moderátor: Hock Bea
(Az előadás és a kerekasztal-beszélgetés nyelve angol.)

Ana Hoffner performansz-művész, a bécsi Művészeti Akadémia Center for Art/Knowledge Research tanszékének PhD hallgatója. Érdeklődési területe a migrációs és (poszt)koloniális politika és a queer elméletek metszéspontja. Performatív előadásaiban az újra-játszáson mint kritikai művészi stratégián keresztül szembesít a 2000-es években felmerülő problémákkal.

Michael Blum intermédia-művész, a montréali École des arts visuels et médiatiques tanára. Vendégelőadóként A Tribute to Safiye Behar című projektjét mutatja be, melyben egy fiktív történelmi figurát teremtett. Safiye Behar, ahogy azt Blum beállítja, a Törökországot modernizáló Mustafa Kemál állítólagos szeretője volt, s nagyban befolyásolta Atatürk nézeteit és intézkedéseit, mindezen túl pedig zsidó, marxista és feminista volt.

Barát Erzsébet gender-kutató (a Szegedi Tudományegyetem Amerikanisztika Tanszékének és a Central European University Gender Studies Tanszékének oktatója). Kutatási területei a nyelv, a média és a populáris kultúra, illetve az ezekben konstruálódó hatalmi, ideológia és szexuális diszkurzusok, valamint a feminizmus és a maszkulinitás viszonya.

Hock Bea az MKE Képzőművészet-elmélet és Kurátori Ismeretek tanszékén az idei félévben A nemeken túl: gender/kritika a kortárs képzőművészetben című órát tanítja. A jelen előadás és kerekasztal-beszélgetés a kurzus keretrendezvénye.