A retornados történetei

Kerekasztal-beszélgetés a 20. század portugál történelmének sarkalatos pillanatáról

– João Miguel Henriques, a Camões Intézet – Budapesti Portugál Nyelvi Központ igazgatója, Dr. Christoph Kalter a berlini Freie Universitätról és Szász Lilla részvételével

2020. február 21 (péntek) 17.00
Budapesat Galéria (Budapest III. Lajos utca 158.)

Az 1961-ben kezdődő portugál gyarmatosítási háború eredményeként az Új Állam diktatúrája jelentősen meggyengült, az 1974-es katonai puccs után pedig felgyorsult ütemben kezdődött meg a dekolonizáció. A retornados (a portugál gyarmatokról visszatérők) elhelyezése és integrálása, akik az akkori portugál össznépesség öt százalékát jelentették, hatalmas kihívást jelentett a portugál államnak, és az ország 20. századi történelmének jelentős fejezetévé vált.

Szász Lilla fotográfiái a történelmi esemény személyes aspektusait örökítik meg, felhívva a figyelmet a nosztalgia, az emlékezés, a hajléktalanság kérdéseire, és az identitás képlékenységére mindazoknak az életében, akik elhagyták otthonaikat, mégis képesek voltak (különböző módon) alkalmazkodni új környezetükhöz.

A berlini Freie Universitäton kutató Dr.Christoph Kalter és Szász Lilla fotográfus a kerekasztal-beszélgetés keretein belül elmesélik, hogyan kezdtek el mindketten – egymástól függetlenül – a portugál történelem ezen sarkalatos pillanatával foglalkozni. Saját művészeti és akadémiai eszköztáruk segítségével számos megközelítést tárnak elénk – a retornados történetének történelmi, társadalmi és művészeti megközelítését.

Az angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés moderátora João Miguel Henriques, a Camões Intézet – Budapesti Portugál Nyelvi Központ igazgatója lesz. A beszélgetésen a kiállításra megváltott teljes árú jeggyel lehet résztvenni.