A szabadság szédülete

A Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricuma egy 2015-ig tartó, ”Kritika és krízis” című nemzetközi rendezvénysorozat keretében nyitja meg „A szabadság szédülete” c. kiállítását. A programsorozat a berlini Német Történeti Múzeumban  nyíló, ”A szabadság kísértése. Európai művészet 1945 után”  című kiállítás partner-rendezvénye.

A Collegium Hungaricum Berlin égisze alatt létrehozott ún. Situation Room (ez a kifejezés jelöli a washingtoni Fehér Ház déli szárnyában található, a különleges válságmenedzselés helyszíneként, speciális eszközökkel felszerelt tereket) nyolc európai művész szemszögéből mutatja be a hidegháború utáni Európa szabadságról alkotott képének és az ebből adódó következmények egyes vonatkozásait.

IPUT / St.Turba Tamás (Magyarország), Lepsényi Imre (Magyarország), Jakup Ferri (Koszovó/Hollandia), Raphaël Grisey (Franciaország/Németország), Ion Grigorescu (Románia), Jaroslav Kysa (Szlovákia/Nagy Britannia), Société Réaliste (Magyarország/Franciaország), Ulrich Vogl (Németország) munkái vizsgálat alá vetik a kérdést, hogy Európán belül húsz évvel a hidegháború vége után mit is értünk pontosan szabadság alatt, és így megkérdőjelezik azt a biztosnak hitt talajt, amely a közös európai eszmerendszer létének alapja.

A .CHB-ban látható kiállítás a művészek reakcióit, kommentárjait, kritikáját tárja elénk installációk és videók formájában, és többek között olyan kérdésekre keres választ, miként válnak szabadság és demokrácia egymást fedő fogalmakká, vagy hogyan torzítja el s használja saját céljaira a terror és a háború a szabadság fogalmát, valamint hogyan lesz az egyén hangjából a hatalom hangja.

Megnyitó: 2012. október 18.
Megtekinthető: 2012. október 19 – 2013. január 27.

A kiállítás kurátora: Krasznahorkai Kata