A szakadék

Boris Ondreička performatív előadása írott és élőben előadott szövegre és vetített képarchívumra

2015. október 9 (péntek) 19 óra

Majakovszkij 102 (1068 Budapest, Kiraly u 102. I em. 1.)

A szakadék műfaja pszicholingvisztikus thriller, témája a (privilegizált) teória és a (korrumpálódott) gyakorlat tisztázatlan szétválasztása – mind az ontológiai, mind a rendszerező elvű vizsgálódás felől – az Y dilemmatikus szimbolizmusa (Üpszilon- Pitagorasz ösvénye a bűn vagy az erény felé) felvetve a morális kettősség konfliktusának diszkurzív/kooperatív megoldását – a Mandorla (két egymásba fonódó kör, amelyet magától értetődően Vesica Piscisnek is neveznek) allegorikus formájában.

A szakadék fenomenológiája (szakadás, határmezsgye, határérték, intervallum) szimbólumok és történelmi képek sokaságát foglalja magába…Legjelentősebb módszertani eszköze a metafora illetve az analogikus párosítás (közvetítő és kereskedelmi nyelvek… a kép és a szó és a nehezen átadható, hallgatólagos tudás között, aközt amit mondunk és gondolunk…)

Az előadás nyelve angol.

Boris Ondreička képzőművész, író, zenész és kurátor. Bécsben és Pozsonyban él. 2002 és 2011 között a tranzit. sk igazgatója, 2012 óta a Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Bécs kurátora.