A térben rejlő költői lehetőségek

Maria Montesi prezentációja

FKSE (1077 Bp. Rottenbiller u. 35.)
2013. november 12 (kedd) 19.00

Maria Montesi olasz képzőművész, Franciaországban, Lilleben él és dolgozik. Október 28. és december 1. között a La Malterievel (Lille) együttműködve kutatói rezidencia programban vesz részt az FKSE Stúdió Galériában, a Francia Intézet és a Région Nord-Pas de Calais támogatásával.

Maria Montesi munkáiban a térben rejlő költői lehetőségekkel kísérletezik, mind fizikai értelemben, mind a tér szociális értelmében: emberi kapcsolatrendszerek feltérképezésével. A különböző médiumok használata közben azt vizsgálja, ahogyan a tér értelmet nyer, olyat, melyet az adott közösség megfoszt lényegétől, vagy akár semmibe is vehet.

Budapesti kutatása jelenlegi érdeklődését tükrözi a dokumentumfilm nyelvezete iránt, az interjú formátum iránt, melyen keresztül párbeszédet hoz létre: egy olyan közlési formát, amely narratív időt kínál fel.

A rezidencia-program során idegenségét szeretné használni Budapesten, így megkérdőjelezve egy látogató szerepét. Mi alapján jön létre az útvonala egy hely felfedezése közben? Ez a pozíció mennyiben határozza meg a Másikhoz való viszonyát? Célja az, hogy a helyiekkel való beszélgetés vezesse át a városon, létrehozva egy sajátos útvonalat, amely a személyes emberi történetek leltárából áll össze.

“Nézőnek lenni nem passzivitás, amelyet aktivitásra kellene váltanunk. Ez az alaphelyzetünk. […] Minden néző eleve színész a maga történetében, és minden színész a tett embere, nézője ugyanannak.”
Jaques Rancière: A felszabadult néző (ford.: Erhardt Miklós)