A természetalatti

Tárlatvezetés

2021. november 12. 18:00
Trafó Galéria (Budapest IX. Liliom utca 47)

Pénteken 18 órától Szalai Borbála és Szalipszki Judit, valamint a kiállítás keretében bemutatott A láthatatlan erők látható megnyilvánulásai című installáció techno-organikus hangrendszerét létrehozó Esteban de la Torre / EJTECH tartanak tárlatvezetést A természetalatti című kiállításon.

A program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Trafó épületében kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése, a kiállítótérben jelen lévő laskagomba-spórák miatt a látogatás során az FFP2-es maszk használatát ajánljuk.

Anca Benera & Arnold Estefán: A természetalatti

Anca Benera és Arnold Estefán kutatásalapú művészeti gyakorlata történelmi, társadalmi vagy geopolitikai narratívák mögött húzódó láthatatlan és rejtett mintákra fókuszál. A Trafó Galériában rendezett egyéni kiállításuk a bányászat, az urbanizáció, az iparosodás, a háborúk és más, a természeten végrehajott emberi beavatkozások lenyomataira és azok nemkívánatos melléktermékeire koncentrál; a természet lenézett elemeire (melyeket David Gissen építészettörténész és designer természetalattinak nevez), az erőszakos és kizsákmányoló tettek nyomaira, a katonai és politikai beavatkozások lerakódásaira, a mindent beborító, mégis láthatatlan törmelék-rétegre.

A művészek a legkülönbözőbb technológiákat és nézőpontokat alkalmazzák a mikroszkóppal készült képektől a szatellitfelvételekig, a bioszenzoroktól a hangnavigációs távolságmérésig annak érdekében, hogy feltárják azokat a folyamatokat, melyek bizonyos események elfedésére vagy eltörlésére használják a természetet, és melyek politikai vagy katonai célokból formálják át a tájat.

A kiállításon így hallhatóvá válnak a tenger alatti gyémántbányászat hangjai és annak puszta szemmel nem látható hatásai a víz alatt fekvő területekre; hangot kap az elpusztított területek romjain növő gombák közötti kommunikáció; és láthatóvá válnak azok a folyamatok, melyek a múlt nem kívánatos elemeit és a jelen különböző hatalmi érdekek által vezérelt szándékait igyekeznek elfedni.

A kiállítás 2021. december 5-ig látogatható.