A víz emlékezete

Költészet és performansz finisszázs

2021. október 15. (péntek) 18:00 – 20:00
Kassák Múzeum (Budapest III. Fő tér 1.)

A Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva című kiállítás záróeseményén Kürti Emese kurátori tárlatvezetése után Ladik Katalin A víz emlékezete című multimediális performansz-előadása kerül bemutatásra.

Ladik Katalin (1942, Újvidék) költő, előadóművész és színésznő írott versei mellett hangkölteményeket és képverseket alkot, kísérleti zeneművek és hangjátékok létrehozója és vokális előadója. Vizuális munkáinak jelentős részét (képverseket, kollázsokat, mail-art alkotásokat, hanglemezeket) nagy nemzetközi gyűjtemények őrzik.

Ebben a hanginstallációban a hangköltészetemet szeretném hallhatóvá tenni, de nem csak hallhatóvá, hanem „láthatóvá” is tenni. A hanghullámokat „rezonálóvá” változtatom a víz emlékezetében a kimatikus szoftver segítségével, amely a hangom hatására a víz felszínén lévő részecskék rezgését szimulálja. Ez tükör, betekintés egy rejtett világba. Tanúi lehetünk, ahogyan a hangom hangfrekvenciái különböző mandalaszerű, színes formákat képeznek a víz felszínén, majd ezeket a víz alkotta színes ábrákat, azaz víz emlékét visszacsatolom a hang forrására a számra és az arcomra vetítve.

Ladik Katalin

A kiállítóterem befogadóképessége véges, ezért a beengedésnél előnyt élvez az, aki regisztrál a email címen.