Ábrázolni vagy nem ábrázolni

Nemzedékek és amnézia emlékezet ■■■
Előadás-sorozat és kiállítás ■■■

Turai Hedvig előadása

2014. október 14. (kedd) 18:00
Bálint Ház (Budapest, VI. Révay u. 16.)

Hogyan lehet a holokauszt emlékezetével foglalkozó művészeten „egyszerre számon kérni a művészet és a közízlés elvárásait? Hogyan egyensúlyozhat egyfelől a közönség igényei, másfelől a kortárs művészet speciális érzékenysége között – miközben meg kell szereznie a polgári adminisztratív jóváhagyás pecsétjét is?” – James Young ma már klasszikus művében tette fel ezt a kérdést, amely semmit sem vesztett aktualitásából.

Az emlékezés felelősség. Jelentős életeseményeinket, családi legendáinkat, közösségünk, városunk, országunk dicsőséges pillanatait és traumáit meg kell őrizni, és folyamatosan karban kell tartani.

De ki végzi ezt a munkát? Kinek a dolga az emlékezés, és az emlékeztetés? Ki törli le a port a korábbi események mozdulatlanná merevedett képeiről, hogy a múlt történetei érthetőek legyenek a mában? Kinek a feladata, hogy a következő nemzedékeknek a megfelelő szavakkal adja át ezt a tudást, hogy az övék lehessen, és hogy ők is tovább adhassák?

Nekünk, mindannyiunknak. Akár csak jó kérdésekkel. A hittel, hogy újra és újra el kell mondani mindent, újra és újra kicsit másként.

A Bálint Ház nyolc részből álló, és a megszokottól némileg eltérő előadás-sorozatot indít e célból. Művészeket kértünk fel, hogy a maguk eszközeivel vegyenek részt ebben a közös emlékezet-munkában, s a sorozat zárásaként a közben megalkotott új műveiket mutassák be egy kiállításon. A holokauszt témája ezúttal közös tanulás után, a művészek saját nyelvén nyer új, az emlékezésre ma alkalmas formákat.