Abstract Hungary

Katalógusbemutató és kerekasztal-beszélgetés

Ludwig Múzeum, Könyvtár, 2. emelet (Budapest IX. Komor Marcell u. 1.)
2019. 12. 10. (kedd) 17.00

A Ludwig Múzeum Budapest felkérésére a Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien (KM– Graz) bemutatja a berlini Sternberg Press kiadásában megjelent Abstract Hungary című katalógust. Sandro Droschl szerkesztő és intézményigazgató beszélget a szerzőkkel, Fehér Dáviddal, Fenyvesi Áronnal, Zsikla Mónikával és Ezer Ákos képzőművésszel arról, miért az absztrakciót választják kifejezőeszközül, amikor összetett társadalmi viszonyok, a változásra való törekvés vagy az elemzés és reprezentáció ellenállóereje kerül előtérbe, amely az 1960-as évektől egészen napjainkig jellemzi a magyar művészeti szcénát, különösen az „absztrakt művészeket”. A beszélgetés kitér a magyar művészek, kurátorok és kritikusok jelenlegi körülményeire és lehetőségeire is.

A kiállítási katalógus a Künstlerhaus két azonos című projektjét tárgyalja a magyar absztrakt művészet összefoglaló bemutatása céljából. Huszonöt magyar művész részvételével 2017-ben került sor az Absztrakt Magyarország című csoportos kiállításra, amely a különféle, párbeszédre ösztönző absztrakció módszereit taglalta. A kiállítás tágabb narratív összefüggésbe helyezte az oly sokat vitatott „absztrakció” fogalmát, egyszerre vizsgálva a már intézményesült és az újonnan megjelenő művészeti pozíciókat, amelyek némelyike először Ausztriában került bemutatásra. A magyar művészek absztrakt vizuális nyelvét mutatta be 2019-ben a Künstlerhausban Ezer Ákos Absztrakt Magyarország című egyéni kiállítása is, aki festőként tematikusan dolgozza fel hazája mai valóságát. A furcsa mozdulatoktól látszólag eltorzult testeken keresztül a művész elvont módon és ironikusan ábrázolja egyén és társadalom kapcsolatát.

Az Abstract Hungary katalógusban szereplő művészek: Bak Imre, Ember Sári, Fajó János, Andreas Fogarasi, Halász Péter Tamás, Jovánovics György, Kaszás Tamás, Keresztes Zsófia, Ilona Keserü Ilona, Kiss Adrian, Kokesch Ádám, Komoróczky Tamás, Lakner László, Kis Varsó, Makai Mira Dalma, Maurer Dóra, Nádler István, Nemes Márton, Puklus Péter, Rudas Klára, Szinyova Gergő, Tibor Zsolt, Ulbert Ádám, Vécsei Júlia és Ezer Ákos

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken lehet:
https://forms.gle/iDNqNKhKGVMAPqpD9