Art Market Budapest 2015

Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

2015. október 8-11.
Budapest, Millenáris

Ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a közönség előtt az Art Market Budapest, Európa egyik számottevő kortárs képzőművészeti vására a budapesti Millenáris kiállítási épületeiben és parkjában.

Az Art Market Budapest célja, hogy széles közönség számára magas színvonalú nemzetközi művészeti élményt biztosítson, egyúttal pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékára irányítsa a nemzetközi figyelmet, továbbá hogy Budapestet az egyik legjelentősebb európai kulturális központként, a régió művészeti fővárosaként mutassa be.

A kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő köztéri szoborkiállítás mintegy hatezer négyzetméteren a huszonöt országból érkező több mint száz kiállító jóvoltából több ezer alkotást tesz hozzáférhetővé a közönség és a vásárlók számára. Az Art Market Budapest 2015 keretében Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, az Egyesült Arab Emirátusok, Észtország, Franciaország, Horvátország, Japán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Törökország és az USA kiállítói mutatkoznak be.

A képzőművészeti kiállítást kiegészítve mintegy félszáz programot, köztük tárlatvezetéseket, performanszokat, szakmai beszélgetéseket, könyvbemutatókat, társasági eseményeket hoznak létre a szervezők az Art Market Budapest néhány napja alatt.

Az Art Market Budapest 2015 egyik különlegessége a GUEST BALKAN elnevezésű vendégprogram. A vásár helyszínén látható kiállítási anyag mellett szakmai programok és szatellit események formájában Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia művészete mutatkozik be. Kiemelt kísérőprogramként a nyugat-balkáni régió legjelentősebb magángyűjteményéből összeállított kiállítás Radikális művészeti gyakorlatok a Marinko Sudac gyűjteményből címmel az egykori Jugoszlávia művészeti mozgalmait mutatja be az A38 hajó kiállítóterében.

Az ART FROM BERLIN elnevezésű művészeti program keretében egy különálló, többszáz négyzetméteres kiállítási blokkban a német főváros galériái vonulnak fel. A BALTIC TRIANGLE címen létrejövő kiállítási egységben a három balti ország összesen hat galériája mutatja be művészeti választékát. sCULTURE elnevezéssel az ART MARKET BUDAPEST külön kiállítási szekciót szentel a szobrászatnak azzal a céllal, hogy ezt – a közönség megszólítását hatékonyan szolgáló – művészeti ágat népszerűsítse, illetve hogy látványos elemmel egészítse ki a vásár komplex kiállítási anyagát. 2015-ben a sCULTURE díszvendége Bernar Venet. A szekció vezető kurátora Gajzágó György.

Az Art Market Budapest keretében 2014-ben útjára indult ART PHOTO BUDAPEST fotóművészeti szekció az idei évben is teljes kiállítási csarnokot, a Millenáris D épületét tölti meg. A szekció művészeti vezetője Dejan Sluga, a Photon Galéria (Ljubljana, Bécs) vezetője.

A részletes program itt elérhető.