Art Market Budapest 2019

Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

2019. október 3-6.
Millenáris Park (Budapest II. Kis Rókus u. 16-20)

Az Art Market Budapest Közép- és Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő művészeti vására, Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs kiállítása. A 2019-ben kilencedik alkalommal jelentkező esemény közel hatezer négyzetméteren mintegy ötszáz művész több ezer alkotását mutatja be. Az öt kontinens több mint harminc országából érkező száz kiállító között a jelentős hazai kortárs galériák is jelen vannak.

Az idei év egyik különlegessége az Oroszország művészetének szentelt vendégprogram, az Art.Rus elnevezésű kulturális fesztivál. Az Art Photo Budapest szekció, a régió egyetlen nemzetközi fotó vására egy teljes kiállítási csarnokot szentel a fotóművészetnek. A nagyszabású képzőművészeti eseményt mintegy félszáz program kíséri.

Az E:On nemzetközi Energy Globe Gálájához is kapcsolódó, a vállalat által támogatott nagyszabású  program keretében Budapestre érkezett Michelangelo Pistoletto nagyméretű alkotása, a Harmadik Paradicsom szimbólumaként is ismert „újraegyesített” alma (The apple made whole again), amely az Art Market Budapest ideje alatt a Millenáris Parkban, a Nemzeti Táncszínház előterében tekinthető meg.

Michelangelo Pistoletto: The apple made whole again

Az Art Market Budapest kifejezett missziójának tekinti, hogy a hazai művészeti tartalmak mellett Közép-Európa egészének látványos jelenlétet biztosítson a nemzetközi művészeti életben. Ezért 2019-ben folytatódik, illetve Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mellett ezúttal Szerbia bevonásával tovább bővül az elmúlt évben sikerrel létrehozott Visegrad Contemporary program, amelynek keretében az öt ország kiállítói nemzetközileg egyedülálló volumenben mutatkozhatnak be a vásár kiállítási csarnokaiban.

A vásárt gazdag programsorozat kíséri, az egyik legérdekesebb az Inside Art műtárgypiaci konferencia, amelyen panelbeszélgetések során kaphatunk érdekes információkat elismert szakemberektől.

Oleg Kulik: Gorilla
Oleg Kulik: Gorilla