Art Market Budapest 2020

2020.október 22-25.
Budapest, Millenáris Park
https://artmarketbudapest.hu/

Fokozott biztonsági intézkedések mellett és különleges célkitűzésekkel nyílik meg Európa egyik számottevő nemzetközi kortárs képzőművészeti vására Budapesten. Az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest 2020. október 22-25. között a régió és ezúttal kiemelten Magyarország kortárs képzőművészetét középpontba helyező művészeti válogatással várja a látogatókat a Millenáris kiállítótereiben és parkjában. A seregszemlén ezúttal elsősorban a vírusválság által sújtott hazai képzőművészeti élet támogatása kerül a középpontba.

Biztonságos műélvezet

Az Art Market Budapest megrendezésekor 2020-ban a látogatók és résztvevők egészségének védelme prioritást élvez, a járványügyi előírásokkal összhangban a szükséges biztonsági intézkedések bevezetése és betartatása elengedhetetlen. A szervezők a művészeti kiállításokra vonatkozó iránymutatásoknak és a CAFe Budapest Fesztivál által részletesen kidolgozott protokollnak megfelelően, a már tapasztalatot szerzett hazai és külföldi művészeti intézményekkel konzultálva rendkívül szigorú eljárásrendet alakítanak ki annak érdekében, hogy az Art Market Budapest idején a Millenáris erre különösen alkalmas kiállítótere a színvonalas kultúrafogyasztás legbiztonságosabb helyszíne legyen Budapesten.

Kiemelt cél a hazai képzőművészet támogatása

Az idei évben az Art Market Budapest kiemelt céljának tekinti a járvány hatására kritikus helyzetbe került hazai alkotók és a hazai művészeti közeg támogatását. A húsznál is több hazai kereskedelmi galéria által képviselt, a piacon már bevezetett művészekből, köztük számos kortárs klasszikusból álló portfóliók mellett a fiatalabb alkotói generáció bemutatkozását többek között képzőművészeti egyetemeink válogatásai, a Derkovits ösztöndíjasok bemutató kiállítása és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának részvétele is biztosítja. Szimbolikus jelentőségű gesztus a Kortárs Galériák Egyesülete által létrehozott központi kiállítási stand, amelyben az Egyesülethez tartozó galériák egy csoportja egyfajta „best of” összeállítással szerepel, miközben különleges fejlemény az is, hogy a külföldi galériák egy része is a képviselt művészei közül a magyarokra helyezi idén a hangsúlyt.

A vásár fotószekciója a biztonságos lebonyolítás érdekében ezúttal nem önálló kiállítási csarnokban kerül megrendezésre, a hazai fotóművészet legjavát mintegy tucatnyi kiállítási standon tekintheti meg a közönség a művészeti galériák mellett olyan szereplők jóvoltából, mint többek között a Robert Capa Kortárs Fotóművészeti Központ vagy a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

Az Art Market Budapest a hazai művészet melletti kiállás erősítése és a művészet barátainak mozgósítása érdekében kampányt is indított, amelyben egyebek mellett olyan ismert személyiségek is szerepet vállalnak, mint Barabási Albert-László a világhírű fizikus és hálózatkutató, Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, Szente Vajk rendező, író és mások. Az Art Market Budapest és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közötti hagyományos együttműködés keretében is erre helyeződik 2020-ban a hangsúly, hiszen az idei évben a CAFe Budapest mintegy 150 programja is elsősorban a magyar művészeti értékekre igyekszik irányítani a hazai közönség figyelmét.

30 (thirty) free

Az Art Market Budapest kezdeményezésére és szervezésében a vásár kísérőeseményeként minden évben valamely kiemelt téma köré rendezve művészeti program jön létre Budapesten. Az Art Market Budapest a régió kortárs képzőművészetét fókuszba helyező jelentős nemzetközi platformként feladatának tekinti, hogy a poszt-kommunista országok kiemelkedő minőségű művészeti tartalmait a szakma és a széles közönség előtt gazdag választékban tegye hozzáférhetővé. 2020-ban az egykori szocialista blokk alkotói és művészeti szakemberek bevonásával 30 (thirty) free elnevezéssel művészeti programot hoz létre, amely a 30 évvel ezelőtt a régióban lezajlott rendszerváltásról emlékezik meg azzal, hogy a volt kommunista országokból érkező kiállítók közreműködésével a rendszerváltás időszakának művészetét eleveníti fel, illetve a társadalmi változásokra vonatkozó alkotói reflexiókat mutatja be. Az így létrejövő izgalmas kiállítási anyagot az Inside Art elnevezésű művészeti konferencia keretében a témának szentelt szakmai nap egészíti ki.

Standby

A „Standby – készenlét. Várakozó létállapot egy bizonytalan szituációban” címmel a közelmúltban létrehozott, 20-20 képző- és fotóművész alkotásait bemutató kiállítás a járvány miatt korlátozott lehetőséghez jutó alkotók munkáira igyekszik felhívni a figyelmet, és fejet kíván hajtani az egészségügy dolgozói előtt. Az eredetileg köztéri kiállítás formájában a budapesti Kodály köröndön bemutatott tárlat anyaga, pontosabban a válogatásban szereplő eredeti műtárgyak az Art Market Budapest helyszínén is kiállításra kerülnek. A vásár jóvoltából így a járvány következtében egzisztenciálisan is hátrányos helyzetbe került művészek támogatása érdekében megteremtődik az alkotások szélesebb közönség előtti bemutatásának és értékesítésének lehetősége is.

Be.more.contemporary

2020 októberében a JCDecaux által biztosított hirdetési felületeken az Art Market Budapest szakmai közreműködésével kortárs műalkotásokról készült nagyméretű fotók jelentek meg Budapest központi terein, forgalmas tömegközlekedési csomópontjaiban. A fotókon szereplő alkotások az Art Market Budapesten eredeti formájukban is megtekinthetőek és megvásárolhatóak. A Be.more.contemporary kiállítás az Art Market Budapesten kiállító galériák (Einspach Fine Art, Erdész Galéria, Godot Galéria, Horizont Galéria, Léna & Roselli Galéria, Neon Galéria, Photon Galéria)  közreműködésével a következő művészek alkotásait mutatja be: Ezer Ákos, Makai Mira Dalma, Botos Péter, Bukta Imre, Pintér Dia, Horváth Ádám, Incze Mózes, Boldi, Hencze Tamás, Robitz Anikó.

Art Photo Budapest

Az Art Market Budapest a fotóművészetet az idei évben is fókuszba helyezi. Art Photo Budapest néven 2014-ben jött létre a vásár fotószekciója, amely később az alapító vásár önálló társrendezvényévé vált. Az Art Photo Budapest 2020-ban olyan hibrid formában kerül megrendezésre, amely a fizikai jelenlét fenntartása mellett a megszokottnál is gazdagabb fotóművészeti választék minden eddiginél szélesebb közönség előtti bemutatására is alkalmas. Miközben a kiállítási anyagnak rendszerint otthont adó csarnok járványbiztonsági szempontok miatt nem áll rendelkezésre, a fotóvásár kiállítóinak egy része, összesen tucatnyi fotóművészeti szereplő ezúttal a központi kiállítási térben kap helyet, miközben az Art Market Budapest Virtual néven létrejövő online kiállítótérben a fotóművészet népszerűsítésének lehetősége jelentősen kibővül.

Art Market Budapest virtual

Az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest az elmúlt évtizedben több száz nemzetközi kiállítót látott vendégül 5 kontinens közel 50 országából. Az idei évben a külföldi kiállítók egy része távolmaradásra kényszerül, a kihívásokra válaszul azonban az esemény szervezői digitális kiállítási platformot hoznak létre. Az újonnan kifejlesztett online kiállítótér Art Market Budapest Virtual néven határokon átívelve kapcsolja össze az Art Market Budapest kiállítóit a vásár iránt érdeklődő műgyűjtők és művészetfogyasztók kiterjedt nemzetközi hálózatával.

Inside art

Szintén a nemzetközi kapcsolatok szélesítésének eszközéül szolgál 2020-ban az Art Market Budapest által alapított és minden évben a vásár napjaiban Inside Art néven megrendezésre kerülő nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia online térbe helyezése is. A konferencián szerepet vállaló művészeti személyiségek zöme már most jelezte igényét és szándékát a vásáron 2021-ben való személyes részvételre, köztük számos magánmúzeum tulajdonosa, jelentős nemzetközi vállalati gyűjtemények vezetői mellett olyan művészeti és műtárgypiaci nagyágyúk is, mint Georgina Adam, a Financial Times és a The Art Newspaper művészeti szerkesztője vagy Simon de Pury, a világ aukciós piacának egyik élő legendája.

Collabyrinth

A köztéri művészeti jelenlét az idei évben különösen jól ellensúlyozza az Art Market Budapest egyes elemeinek online térbe helyezését. A “collabyrinth” művészeti installációkból álló nagyszabású, csoportos, köztéri kiállítás a fenntarthatóság gondolatkörének népszerűsítésén alapuló Hybridart Camp eredménye, amelynek célja a tudatos fogyasztás és a fenntarthatóság szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítése. A program keretében létrejövő, nagyméretű köztéri installációk a környezettudatosság és az upcycling, azaz a továbbhasznosítás jegyében készülnek. A Camp tíznapos programja keretében a Visegrádi Csoport országainak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) művészeti egyetemeiről, illetve az Egyesült Arab Emírségekből érkező fiatal alkotók egy művésztanár vezetésével készítették el nagyméretű installációikat. Az Art Moments Fesztivál és a Hybridart Camp csoportos köztéri installáció kiállítása az Art Market Budapest 2020 közreműködésével a Millenáris parkjában tekinthető meg a vásár ideje alatt.