Art Market Budapest 2021

2021. október 7-10. 11.00-19.00
Bálna (Budapest IX. Fővám tér 11-12.)

www.artmarketbudapest.hu

A tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest 2021. október 7-10. között új helyszínen, a Bálna Budapest épületében várja a látogatókat. Ezúttal közel harminc országból érkeznek kiállítók, akik jóvoltából ötszáznál több művész több ezer alkotása kerül bemutatásra.

A művészeti seregszemle számtalan kísérőprogramja között ugyancsak a Bálna Budapest ad otthont Art Photo Budapest néven Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának, az Inside Art nemzetközi művészeti konferenciának, illetve a New Visegrad Photography fotó- és a 360 Design Budapest design kiállításnak is.

Az Art Market Budapest 2021-ben a visegrádi országok művészetét helyezi fókuszba, és Visegrad Contemporary címen külső helyszíneken létrejövő kiállításokkal és eseményekkel kiegészülő művészeti programsorozatot hoz létre. Az Art Market Budapest a 2021 októberében útjára induló Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál partnere és a fesztivál programjának kiemelt képzőművészeti komponense.

A tavalyi évben a nemzetközi művészeti vásárok választéka töredékére zsugorodott, az Art Market Budapest azonban a kevesek egyikeként 2020-ban is látogatói rendelkezésére állt. Részben ennek köszönhetően a budapesti seregszemle megerősödött pozícióban nyitja meg újra kapuit a közönség előtt. Ezt jól mutatja a jelentkezések és a jelentkezők által képviselt országok számában és az igényelt kiállítási területben mutatkozó növekedés.

Az Art Market Budapestre 2021 októberében a következő országokból érkeznek kiállítók: Albánia, Argentína, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Chile, Csehország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Izrael, Kolumbia, Lengyelország, Libanon, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, USA. A rendkívül széles nemzetközi választékban Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája jelen van, és több új szereplő is bemutatkozik.

Visegrad Contemporary

A regionális művészeti platformok és kulturális együttműködések térnyerésének támogatása szándékával is az idei évben Közép-Európa, szűkebben az úgynevezett visegrádi együttműködés országai, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kortárs művészete kerül a figyelem fókuszába, ami külső helyszínek bevonásával Visegrad Contemporary néven szerveződik művészeti fesztivállá Budapesten 2021 októberében.

Az Art Market Budapest csarnokaiban tucatnyi kiállítási stand több száz négyzetméterén látható cseh, lengyel és szlovák vendégkiállítói jelenlét mellett kiemelt figyelmet érdemel a négy ország művészeti egyetemei kiemelkedő frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból válogató New Visegrad Photography tárlat a Bálna Budapest földszinti kiállítótereiben, amelynek anyagából a Várkapitányság jóvoltából látványos szabadtéri válogatás látható a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján. Szintén a fesztiválhoz kapcsolódóan Vladimir Birgus, a cseh fotóművészet emblematikus figurája So Much, So Little című kiállítása a Budapest Music Center kiállítóterében régiónk rendszerváltás előtti feszült légkörét idézi meg.

Art Photo Budapest

Az Art Market Budapest fotóművészeti szekciójaként alapított Art Photo Budapest a nemzetközi fotográfiai élet megbecsült komponense, amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvásáraként ezúttal a hagyományosan népszerű kiállítási anyag mellett több csemegével is szolgál a fotóművészet iránt érdeklődőknek.

A közép- és kelet-európai régió vezető fotógalériája, a bécsi és ljubljanai kiállítóhelyekkel rendelkező Photon és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ közreműködésével az Art Photo Budapest úgynevezett portfolio review keretében fotóművészek számára teremti meg a konzultáció lehetőségét az eseményre meghívott neves nemzetközi szakértőkkel. A konzultációsorozat nyertese kiállítási lehetőséget kap az Art Photo Budapest jövő évi programjában.

A Capa Központ az Art Photo Budapest szakmai partnereként több további esemény létrehozásával is hozzájárul a fotóművészeti seregszemle sikeréhez, amelyek közül kiemelkedik Brandei Estes, a Sotheby’s fotóművészeti igazgatója szubjektív tárlatvezetése, amelyen a nemzetközi fotós piac egyik legbefolyásosabb személyisége személyesen mutatja be a kiállítás anyagából válogatott kedvenceit.

360 Design Budapest

A globális művészeti életben és a műtárgypiacon jól ismert jelenség a képzőművészet és a design közötti határvonalak elmosódása. A hazai kreatív ipar két zászlóshajója, a Magyar Divat & Design Ügynökség, illetve az Art Market Budapest 2021-ben partneri viszonyt hozott létre annak érdekében, hogy a két terület egymás tartalmai iránt fogékony közönségét összekapcsolja, és a kézenfekvő szinergiákból fakadó lehetőségeket hatékonyan kihasználja.

A Magyar Divat & Design Ügynökség a partneri viszony keretében az Art Market Budapestnek is otthont adó Bálna Budapest földszinti kiállítóterében 360 Design Budapest címmel különleges kiállítást hoz létre. A hazai design kiemelkedő szereplőit felsorakoztató válogatás a kreatívipari tárgyakat új, innovatív és fenntartható módon mutatja be a közönségnek a magyar és regionális tervezők ismertségének széleskörű növelése és a hazai designmárkák nemzetközi piacra lépésének segítése szándékával. Az esemény a környezettudatosság, az újrahasznosítás és az anyagtudatos design fontosságára is igyekszik felhívni a figyelmet. A Magyar Divat & Design Ügynökség és az Art Market Budapest a kiállításhoz kapcsolódó eseménysorozat több elemének létrehozásában, így kerekasztal-beszélgetések, tárlatvezetések szervezésében, a marketing kommunikáció területén és a VIP vendégek fogadásában is együttműködik.

Inside Art konferencia

Annak hagyományos kísérőprogramjaként az Art Market Budapest 2021 kiállítási napjain és helyszínén Inside Art címen szervezett nemzetközi művészeti konferencia előadások és panelbeszélgetések formájában ad bepillantást a művészeti élet és piac aktualitásaiba, az azok jelenét és jövőjét formáló trendekbe.

A tematikus szakmai napok közül ezúttal az október 9-i program érdemel külön kiemelést: a Liget Budapest és az Art Market Budapest együttműködésében a nagyszabású, összetett kulturális infrastruktúra-fejlesztések és multifunkcionális kulturális központok szerepét és jelentőségét teszik az előadók vizsgálat tárgyává.

A konferencia további napjain a Visegrad Contemporary fesztivál részeként a regionális kulturális együttműködés jelentősége (október 8.), az Art Photo Budapest kísérőeseményeként a fotográfiának a történelmi események feldolgozásában játszott szerepe (október 10.), valamint a magángyűjtemények intézményesülésének folyamata (október 7.) kerül feldolgozásra.

A Budapest Art Market az első nyitvatartási napon, október 7.-én csütörtökön ingyenesen látogatható, a további napokra jegy váltása kötelező.