Articsóka TV

Vjera Borozan prezentációja

2011. nov. 10. (csütörtök) 19h
Stúdió Galéria (Bp, Rottenbiller utca 35.)

Az Artyčok.TV [nemzetközi kortárs művészeti digitális archívum és kutatóintézet] a fiatal, feltörekvő kortárs művészeti közegre fókuszál, nemzetközi kontextusban. Az Artyčok.TV oldala naponta frissül különböző audiovizuális tartalmakkal, melyek ingyen elérhetőek a http://artycok.tv webes felületen. A digitális archívum lehetővé teszi az európai lokális művészeti szcénák minőségi elemzését és a különböző helyi sajátosságok és munkamódszerek hatékony kutatását.

Az internetes HD közvetítésként működő Artyčok.TV-t a kortárs művészet csekély médiabeli jelenlétének felismerése hívta életre 2005-ben a Prágai Képzőművészeti Egyetemen. Az Artyčok.TV online digitális archívumában elérhetők többek között kiállítás megnyitókon készült felvételek, művészekkel és kurátorokkal készített interjúk, valamint workshopokat, előadásokat és prezentációkat dokumentáló digitális anyagok. A honlap videó-művészet szekciója a cseh és a szlovák médiaművészet legnagyobb és legátfogóbb online információközvetítő forrása.

2009 óta a honlapon kortárs képzőművészek profiljai is elérhetővé váltak, valamint egy művészet- és médiakritikai tematikus sorozat is elindult. Időközben nemzetközi partnerintézmények is bekapcsolódtak a projektbe, akik rendszeresen bővítik a honlapot saját tartalmakkal. Idén ez hosszú távú projekt egy specifikusabb kutatócsoporttá alakult át.

A digitális archívum az egyetlen ilyen típusú, gyűjtő adatbázis Európában, ami lehetőséget ad közönségének arra, hogy átfogóan tájékozódjon és információhoz jusson az európai lokális művészeti szcénákról. Tágabb értelemben az Artyčok.TV a mainstream kultúra ellenében határozza meg magát; célja, hogy a fősodor sztenderdizált tartalmaival szemben valós, életképes alternatívát nyújtson felhasználóinak.

articsoka