Az álmok után: merek dacolni a károkkal

Az 59. Velencei Képzőművészeti Biennálé pályázatának eredménye

A hazai gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennálé nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a következő Biennálé magyar kurátorát és kiállítását.

A Velencei Biennálé vezetése a világjárvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel – 2021-re halasztotta a 17. Velencei Építészeti Biennálé megrendezését. Ezzel szinkronban módosították az eredetileg 2021-re tervezett 59. Velencei Képzőművészeti Biennálé időpontját is, amelyet 2022. április 23. és november 27. között fognak megrendezni.

A pályázatot kiemelkedő szakmai érdeklődés kísérte: a felhívásra összesen tizenöt pályázat érkezett be. A pályázók 2020. október 19-én, illetve december 7-én a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be a zsűrinek a kiállítási tervüket. Tapasztalt kurátorok jelentős életművel rendelkező alkotókkal és fiatal feltörekvő művészek projektjeivel egyaránt jelentkeztek.

A pályázók neve és pályázatuk címe:

Paul Ardenne / Magyarósi Éva: Qana utolsó napjai

Bencze Péter / Brückner János: Your Truth (A te igazad)

Boros Lili / Győri Andrea Éva: Hely a pokoli izzadásra – Periférián lenni

Bojár Iván András / Gőbölyös Luca: Nincs itt semmi látnivaló

Domoszlai Orsolya / Fábry Tímea: Hullámzó ember(i)ség

El-Hassan Róza / Basquiat, tetováló művészek, szír gyerekrajzok: Autentikus

Erdősi Anikó / Huszár Andrea Magdolna: Keskeny ösvény

Kukla Krisztián / Szíj Kamilla: Lassú rajz

Adam Mazur / Puklus Péter: Mindnyájunknak el kell menni – A várfalvi Kossuth Lajos szobor újraállítása

Adam Mazur / Puklus Péter: Szerelem / Szeretet

Mucsi Emese / Ősz Gábor: Passive Movements

Peternák Miklós / Zics Brigitta: Kollektív ökológiák

Petró Zsuzska / Nemes Márton: Razzle Dazzle

Széplaky Gerda / Szűcs Attila: Kijárat a létezésbe

Zsikla Mónika / Keresztes Zsófia: Az álmok után: merek dacolni a károkkal

A zsűri Zsikla Mónika kurátor Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című pályázatát nyilvánította a pályázat nyertesének.

A zsűri indoklása szerint: „Keresztes Zsófia a fiatal és már nemzetközi sikereket is felmutató magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő képviselője. Alkotásaiban merészen átlépi és ugyanakkor ötvözi a művészeti ágak és stílusok határait. A pavilon terét egyetlen egészként kezelő, az építészet, a szobrászat és az iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt. Mozaikokkal borított különös, amorf szobrai egyéniek és látványosak; művészete személyes, friss, aktuális. Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg. A tervezett nagyszabású, látványos installáció kitűnően használja ki a velencei Magyar Pavilon adottságait.”

Külön üdvözölendő, hogy Keresztes Zsófia személyében hosszú idő után újra női kiállítóval jelentkezik Magyarország. A Magyar Pavilon 110 éves történetében női művésznek eddig mindössze két alkalommal volt önálló kiállítása: 2011-ben Németh Hajnal projektje, 1982-ben pedig Schaár Erzsébet posztumusz tárlata volt látható.

Keresztes Zsófia munkái a Ludwig Múzeumban 2017-ben az Esterházy Művészeti Díj – melynek egyik nyertese volt – kiállításán, illetve 2020-ban a Telekom gyűjteményét bemutató kiállításon voltak láthatóak. Ez utóbbi alkalomból készült az alábbi portréfilm: https://www.facebook.com/watch/?v=918354558688401
A művész honlapja: zsofiakeresztes.com

A kiállítás kurátora
Zsikla Mónika művészettörténész-esztéta

2007-től publikál hazai folyóiratokban, valamint hazai és nemzetközi kiadványokban. Publikációs tevékenysége mellett az elmúlt évtizedben számos hazai kortárs művészeti kiállítás kurátora és társkurátora volt. 2017 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadója és a Budapest Galéria művészettörténész munkatársa. 2020-tól a Q Contemporary Budapest Curatorial Directora.

A bírálóbizottság tagjai voltak:

Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Velencei Biennálé Irodája vezetője,
Dr. Fabényi Julia művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója (a zsűri elnöke),
Lovas Ilona képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja,
Sturcz János művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, az 1999. évi Velencei Képzőművészeti Biennálé nemzeti biztosa,
Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a Budapest Galéria főosztályvezetője, a 2019. évi Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar kiállításának kurátora,
Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgató-helyettese.