Az utolsó előtti pillanat archeológiája

Kortárs szabadegyetem. Előadó: Szolnoki József

2022. április 26. 18.00
Ludwig Múzeum (Budapest IX. Komor Marcell u. 1.)

A Ludwig Múzeum Kortárs Szabadegyetem előadássorozatában az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó témákat és a legfrissebb művészeti tendenciákat tágabb kontextusban ismerheti meg a közönség.

NON-STOP LAST MINUTE –Az utolsó előtti pillanat archeológiája
Előadó: Szolnoki József ál-antropológus

Hétköznapjaink az utolsó, mindent megsemmisítő apokalipszis árnyékában telnek. Az aktuális világvége azonban kimarad, eltolódik, vagy egyszerűen csak felülírja a következő. A múlt feldolgozatlan problémái annyira feltorlódnak, hogy egy adott pillanatban begyűrődnek a jelen alá. Ebben a forgalmi dugóhoz hasonlatos állapotban nincsen már többé hely a jövő eseményei számára. Az idő ekkor indul el visszafelé.

Sokan ezt a helyzetet egy sötét alagútként képzelik el, pedig sokkal inkább egy olyan kilátótoronyhoz hasonlatos, ahonnan zavartalanul tekinthetünk el minden irányba. Vissza a múltra éppúgy, mint előre a jövő felé. Sőt, ha lenézünk, a jelenről is egy egészen tiszta képet kaphatunk. Ha a gondolatjátékunkban a 2YK (a 2000. év problémája) időpontot nevezzük ki hipotetikus zérusnak, akkor most valamikor a nyolcvanas évek elején járunk.

Előadásomban konkrét példákon keresztül mutatom be a képzőművészeti kutatás, fiktív dokumentarizmus és a teóriaépítészet alapfogásait.

Az előadás kiállítási belépőjeggyel látogatható! Részvétel regisztrációt követően lehetséges. Regisztrálni ezen az oldalon lehet: https://www.ludwigmuseum.hu/program/vigyazat-muveszet-kortars-szabadegyetem-eloado-szolnoki-jozsef