Black Box

Bepillantás egy inkubátorház magánéletébe

megnyitó: 2012. december 7. 18 óra
megtekinthető: 2013. január 6-ig, naponta 16.00-20.00
helyszín: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház galériája (1027 Budapest, Jurányi utca 1-3.
)

A Black Box (magyarul: fekete doboz) a távolsági utasszállító járművek fedélzeti adatrögzítő berendezése. Ez év decemberében a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház sajátos kiállítótere is ilyen információgyűjtő bázisként fog működni.

A BÜRO imaginaire egy fiktív repülőút történetkeretébe ágyazva tesz fel kérdéseket a Ház lakóinak. Az épületben tevékenykedő több mint harminc kulturális csoport és szervezet a házon belül átmenetileg összezárva épp úgy alkot új, ideiglenes közösséget, ahogy az utasok a járműben egy társasutazás során. A rendhagyó kérdőívre adott válaszokat a galéria falain kortárs képzőművészeti eszközökkel, diagramok, grafikonok és egyéb ábrák formájában jelenítjük meg. A kiállítótér így lesz egy hónapra az inkubátorház adattárolója,”fekete doboza”. A Black Box-projekt a házon kívülről érkezőknek (ál)tudományos módszerekkel mutatja be a belső viszonyokat, miközben az egy hónapos nyitva tartás alatt zajló apróbb programkezdeményezéseivel a belső közösség épülését segíti majd.

A BÜRO imaginaire kultúraközvetítő-művészetszervező csoportnak jelenleg két tagja van, Mucsi Emese és Szalipszki Judit. Magyar irodalmi és média/kommunikációs tanulmányaikat követően jelenleg mindketten a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet/kurátor szakának hallgatói. A BÜRO imaginaire szervez, közvetít, olvas, ír, kérdez, válaszol, szétszed és összerak.

A Black Box projekt vizualizációjában közreműködő alkotók:
Aranyi Flóra, Bakó Lehel, Juhász Tamás, Kéri Balázs és Kosnas Robin