Capa-nagydíj 2018


A zsűri Kontakt című anyagáért Bartha Máténak ítélte oda a Capa-nagydíjat 2018-ban.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014-ben alapította meg az 5 millió forint összdíjazású Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, melynek odaítéléséről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben döntött.

A tavaly októberben megnevezett három, egyenként 500+200 ezer forintos ösztöndíjban részesült alkotó elmúlt egy éves munkáját értékelve döntött végül a zsűri Bartha Máté projektje mellett. Így a fotográfus harmadikként vehette át a Capa-nagydíjat és ezzel további 3 millió forintos pénzjutalomban részesült a Robert Capa születésének 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes díjátadón.

A Capa-nagydíj 2019 első zsűrije Bánhegyesy Antal: Ortodoxia, Hajdú D. András: Szofi élete, valamint Hermann Ildi: Az utolsó túlélők – itthon maradt magyar zsidók hiányzó történetei című pályaművéért ítélte oda a negyedszer kiosztásra kerülő, fejenként 500+200 ezer forintos támogatással járó Capa-nagydíj ösztöndíjakat.

A Capa Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014 októberében alapította meg a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, melyről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben dönt. A három ösztöndíjas egy év múlva, 2019 októberében számol majd be a jövő évi zsűrinek projektje előrehaladtáról, és így közülük kerül majd ki a nagydíjas alkotó, aki további 3 millió forintot vehet majd át.