Captcha: The Cognitive Race

Bíró Dávid kiállítása

Modem Spot (Budapest V. Henszlmann Imre utca 5. 12-es lakás)

Megnyitó: 2023. március 28. 18:00

Biró Dávid munkásságát a technológia iránti érdeklődés, és annak kritikus vizsgálata jellemzi. Célja, hogy művein keresztül feltérképezze a mindennapjainkat meghatározó technológiai környezetet, majd a különböző jelenségek vizsgálata során leplezze le ezek társadalmi és politikai hatásait.

A Captcha: The Cognitive Race Biró Dávid egy folyamatban lévő munkája, ami a mesterséges intelligencia fejlődésével foglalkozik a reCaptcha technológia vizsgálatán keresztül. Ezt a fordított Turing-tesztet használják online felületeken a robotok kiszűrésére, ugyanakkor a feladványok megfejtésével a mesterséges intelligenciát (pl. autós önvezető algoritmusokat) is tanítjuk.

A tanulási folyamatnak köszönhetően a reCaptcha egyre bonyolultabb feladványokat ad a felhasználók számára, így lényegében egymással versenyez az emberi és a gépi kognitív képesség. A létrejött fotográfiák bonyolult játékos képrejtvények, amelyek előrevetítenek egy fordulópontot a gépi vizuális érzékelés javára az emberihez képest.

Biró Dávid műveivel nemcsak passzív felhasználóként követi ezt az átalakulást, hanem aktívan, játékos megközelítéssel igyekszik elébe menni a társadalmak szövetére hatással lévő technológiáknak. Biró munkái kommentárjai a manipulált képalkotás, a megfigyelés, az adathalászat és dezinformáció korának.

Az esemény ingyenes.

Nyitvatartás: március 29: 14-18 óra, március 30: 14-18 óra, március 31: 14-18 óra, április 1: 16-18 óra, április 2: 16-18 óra, április 3: 16-18 óra.