Eperjesi Ágnes: Összetett szélek

(első két hét)

Eperjesi Ágnes és az acb Galéria kiállítást rendeznek a művész alkotásaiból a Magyar Hospice Alapítvány javára.

Budapest Hospice Ház (Budapest III. Kenyeres utca 18-22.)

A kiállítás megtekinthető 2022. május 27. – június 23. között keddenként 15:00 – 18:00 óra, csütörtökönként 15:00 – 18:00 óra és péntekenként 10:00 – 14:00 óra között. Érkezés a Zápor utcai bejárat felől.

Nyilvános tárlatvezetések időpontja:
2022.06.09. (csütörtök) 17:00
2022.06.23. (csütörtök) 17:00

A kiállítás egyedülálló mindkét intézmény életében: az alapítványnak otthont adó Budapest Hospice Házban még egyetlen galéria sem rendezett kiállítást, ahogy még az acb Galéria sem valósított meg kiállítást abban az intézményben, amelynek javára felajánlja a művek eladásából befolyó bevételt.

A Hospice Ház számára készített képek többsége e kiállítás keretében lesz először bemutatva. A falakon két, látványban eltérő, de mégis összefüggő anyag jelenik meg. Az absztrakt műegyüttes képeit Eperjesi 2014 és 2021 között készítette. Közülük két kép 2021-ben az acb Galériában bemutatott Pont fordítva című kiállításon is látható volt, kamera nélküli fényképezés során folytatott fény- és színtanulmány.

A sorozatban a színes fényérzékeny anyagot önmagába hajtja vissza az alkotó – így a képeken a fotópapír térbelisége, torzulása, változékonysága, átmenetisége rögzül. A többi képen kéznyomokat is látunk, ismétlődő motívumként. Ezek a képek ugyanúgy készültek, mint a teljesen absztrakt képek, azaz Eperjesi a fényérzékeny anyag visszahajtásából, feltekeréséből, a papír széleinek Möbius szalagként való összeillesztéséből keletkezett látványt rögzíti – csak a papír önárnyéka mellett a saját kezének lenyomata, árnyéka is látszik a képeken.

Eperjesi Hospice Ház számára készült sorozata egy köszönetmondó gesztust rögzít. Mintha egy csokor virágot adna át, a virágot tekeri fotópapírba, csomagolóanyagnak használva és úgy megvilágítva a fényérzékeny papírt. A kezek ismétlődő motívumával így a törődés különböző gesztusait is megörökíti – a simogatást, az öltöztetést, az ápolást, az ölelést.

Kopeczky Róna, a kiállítás kurátora

A Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta gondozza az életük végén járó daganatos betegeket. A fájdalomcsillapítás, a tünetek enyhítése és a szeretetteljes ápolás révén az utolsó pillanatig megőrzik a betegek emberi méltóságát. A hospice szó eredetileg menedéket jelent, a mozgalom célkitűzése, hogy azok a betegek is méltó ellátást kapjanak, akik a gyógyításra fókuszáló egészségügy látóteréből kikerülve menedéket keresnek. A hospice-t Magyarországon Polcz Alaine és dr. Muszbek Katalin indította el, kezdetektől bekapcsolódva a nemzetközi hospice-mozgalom vérkeringésébe.

Eperjesi Ágnes (1964) 1989-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskola (ma MOME) frissen alapított fotó szakán, mesterdiplomáját is a fotó szakot is befogadó Vizuális Kommunikáció szakon szerezte. Doktori fokozatát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte meg 2010-ben, mestermunkája a Színügyek című hármas kiállítás-sorozat volt. 2011 és 2021 között az MKE Intermédia tanszékén oktatott, jelenleg a METU docense.