Érzelmeink története

Felsőörsi Fotóudvar

2021. augusztus 8–18. 17.00–24.00
Civilház (8227 Felsőörs, Szabadság tér 5.)

Kiállító alkotók: Ajpek Orsolya, Czigány Ákos, Gerhes Gábor, Szombat Éva
Kurátor: Mucsi Emese

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket, három észak-balatoni község, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat, illetve idén először a kortárs fotó áll a rendezvénysorozat középpontjában. A kiállításokkal egybekötött programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét. A háromhetes eseménysorozat ideje alatt négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér.

Felsőörsön Fotóudvar néven új helyszínnel bővül az eseménysorozat, ahol a kortárs fotográfiáé lesz a főszerep. A Fotóudvar idei programja az installatív köztéri fotókiállítás és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlat köré szerveződik. Az alkotók művei az emberi érzelmekre reflektálnak, és a beszélgetések is e téma köré szerveződnek.

Öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem és undor – a hat emberi alapérzelmet arcmimika alapján minden kultúrában felismerik. Az emóciók központi szerepet játszanak a viselkedésünkben, gondolkodásunkban, kommunikációnkban, emiatt többek között a pszichológia, a biológia, az idegtudomány, a filozófia, a kultúratudomány és a művészet, azon belül pedig a fotográfia kitüntetett területének számít a tanulmányozásuk. A téma szakértői, az érzelemkutatók mindezeket a tudományterületeket együtt vizsgálják. Egy részük Charles Darwin evolúciós teóriája alapján azt feltételezi, hogy arckifejezéseink velünk született jellemzők. Más megközelítések szerint viszont tanulás útján rögzül belénk, hogy pontosan mit értünk meg akkor, amikor ránézünk a másikra. Az alapérzelmeink változó ideig jelennek meg az arcunkon – egy pillanat is elég egy mosolyhoz, de akár órákon át tudunk sírni. Bár a másodperc tört része alatt felismerjük őket, változékony érzelmeink mélyebb tanulmányozásához szükség van a kimerevítésükre, ehhez pedig az egyik alapvető segédeszköz a fénykép.

Az Érzelmeink története címet viselő első Felsőörsi Fotóudvar kiállításai az érzelmek fotografikus ábrázolásának különböző lehetőségeit mutatják be eltérő hozzáállású alkotók szemszögén keresztül. A fénykép többek között a tudományos vizsgálódás eszközeként és konceptuális tárgyként (DARWIN POP-UP; Czigány Ákos: Darwin Online); a boldogság és a boldogságkeresés zsigeri élményeket kiváltó ábrázolásaként (Szombat Éva: Boldogság); a szavakkal nehezen leírható, búskomor lelkiállapot poetikus érzékeltetéseként (Gerhes Gábor: Melankólia), valamint az empátiát előhívó fotóriporteri eszközként (Ajpek Orsolya: Érzelmi bevonódás versus objektivitás) jelenik meg a felsőörsi Civilház udvarán, pincéjében, termeiben és színpadán.

Mucsi Emese
kurátor