Esterházy Művészeti Díj

Karácsonyi László Attila, Király András és Szabó Ábel az idei, másodszorra kiosztásra kerülő Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by UNIQA› díjazottjai.

A 2009 tavaszán megalapított és kétévente kiosztásra kerülő Esterházy Művészeti Díjat ‹sponsored by UNIQA› Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,  Othmar Michl, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója és Dr. Hegyi Lóránd, a független szakmai zsűri elnöke nyújtották át a győzteseknek 2011. november 17-én a Szépművészeti Múzeumban.

Az idén sem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen a pályázók száma majdnem megduplázódott 2009-hez képest: az első körben benyújtott 186 pályázóból végül 20 művésznek adatott meg az a lehetőség, hogy továbbjusson a második fordulóba, közülük választotta ki a zsűri az Esterházy Művészeti Díj ‹sponsored by Uniqa› díjazottait.

„A kortárs művészet támogatása az Esterházy Contemporary program keretében az Esterházy család egészen a XIX. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása. Kulturális tevékenységünk egyik legjelentősebb eleme, hogy a kortárs művészetek felé fordulva, fiatal, ambíciózus művészek pályafutását támogatva, különböző kulturális kezdeményezések mögé állunk. Magyarországi kezdeményezésünk a kétévenként kiosztásra kerülő Esterházy Művészeti Díj, ‹sponsored by Uniqa›. Külön öröm számunkra, hogy kezdeményezésünk mellé sikerült hosszú távon az UNIQA Biztosítóban támogató partnerre találni“ – nyilatkozta Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója.

„Az Esterházy Díj odaítélésében a szakmai színvonal, a művészi  tehetség és következetesség, a megoldás érettsége és kiforrottsága, valamint az esztétikai szemlélet aktualitása és eredetisége mellett külön figyelmet fordítottunk  arra, hogy egyes művészek esetében mennyire található meg az az autentikus vízió, amely a mai magyar társadalmat tükrözi a globális világban. A díjazott fiatal művészek munkáiban korunk ifjú művészeinek világlátása, a társadalmi és kulturális helyzetről megfogalmazott komplex képe jelenik meg, mely életkép elválaszthatatlan része a globalizálódó világ és annak nyilvánvaló jelenléte a kortárs művészetekben is.”  – nyilatkozta Dr. Hegyi Lóránd, a független szakmai zsűri elnöke.

Esterházy Művészeti Díj  ‹sponsored by UNIQA›
A negyvenedik életévüket még be nem töltött magyar festőknek odaítélhető Esterházy Művészeti Díjat, melyet az UNIQA szponzorál, 2009-ben hívták életre. A fejenként 5 000 euróval járó díjat minden második évben, legalább két, legfeljebb három művész kaphatja meg.

A független szakmai zsűri tagjai – Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Tijana Stepanovic, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Dr. Ottrubay István és Othmar Michl – döntése alapján 20 művész került kiválasztásra és jutott be a második fordulóba.

A végső döntést november 1-én hozta meg a zsűri Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Csiszér Zsuzsi, Dobó Bianka, Fridvalszki Márk, Hatházi László, Hámori Anett, Huszti János, Kaliczka Patrícia, Karácsonyi László Attila, Király András, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kokesch Ádám, Kondor Attila, László Dániel, Pinczehelyi András, Sándor Krisztián, Szabó Ábel, Szabó Eszter eredetiben benyújtott alkotásai alapján.

A díjazott művészek
Karácsonyi László Attila – 35 éves, Szabados Árpád tanítványként végzett. Azt vallja, hogy képein keresztül katalizátorok és egyfajta katarzis után kutat, mert a képi valóság nélkül sivárabbnak érzi az életet, kietlenebbnek a teret, szerinte a festészet végtelen, mint az Univerzum.

Király András – 39 éves, a három művész közül a leghosszabb életpályát ő tudhatja magáénak. Számos díj, többek között a MAOE(1998), Herczeg Klára (2000) valamint a STRABAG (2001) tulajdonosa, 2007-ben elnyerte a Derkovits Gyula ösztöndíjat is. Alkotói tevékenységének jelenlegi szakaszában politikai kérdéseket feszeget, azon belül is a vidék és a mezőgazdasági témák állnak a középpontban. Munkásságára kettősség örök párhuzama jellemző, hol absztrakt, hol figurális elemekkel, hol homályos hol pedig éles képi hatások váltják egymást, témáit a hétköznapi életből meríti illetve más média elemeit is felhasználja.

Szabó Ábel – 37 éves, Kolozsváron született majd 13 éves korában került Magyarországra, eredetileg grafika szakon végzett, 2002 óta fest. Derkovits ösztöndíjas, majd később megkapja a Kondor Béla díjat, és a STRABAG Alkotói Támogatását, jelenleg a KOGART ösztöndíjasaként külföldi tanulányúton van.

Művészetét esszenciális realizmusként jellemzi. Megfigyel, elemez, kérdez, véleménye szerint a kérdés az, hogy hogyan értelmezhető vizuálisan a tudott és az érzékelt, szenzitív valóság közötti differencia. Elképzelése szerint a dolgokat beborítja egy “fátyol”, melynek karaktere hely- és korspecifikus, létezése döntések adaptív következménye. Ez az ún. állandó változásban lévő civilizációs „fátyol” alakítja látható képpé, színekké és formákká az élet különböző szegmenseit.

A díjra jelölt művészek alkotásaiból a Szépművészeti Múzeumban megrendezett kiállítást november 18-tól december 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Esterházy Contemporary
Az Esterházy Magánalapítvány a kezelésébe tartozó jelentős műemlékeknek, kastélyoknak és váraknak, valamint az azokban található gyűjteményeknek köszönhetően Ausztria egyik legfontosabb magánkézben lévő kulturális intézményévé vált.

A magánalapítvány feladata, hogy megőrizze, feldolgozza és a közönség számára hozzáférhetővé tegye a kulturális örökséget. A térség arculatát négy évszázadon keresztül nagyvonalú mecénásként, szenvedélyes műgyűjtőként, ugyanakkor kiváló gazdálkodóként formáló Esterházy hercegek hagyományát követve az Esterházy Magánalapítvány jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a kulturális élet alakításában.

Miközben számos múzeum vagy kulturális vállalkozás csak neves művészek retrospektív kiállításaiban gondolkodik, az ESTERHÁZY CONTEMPORARY a kortárs művészet megújítójaként és felfedezőjeként értelmezi saját szerepét. A projekt keretében olyan fiatal közép-európai művészek kapnak lehetőséget a kibontakozásra, akik – bár maguk mögött tudhatják első sikereiket – a nemzetközi porondon még nem ismertek.