Ferenczy Múzeumi Centrum

Új kiállítóhelyek, kortárs nemzetközi művészeket bemutató kiállítássorozat, nagyszabású biennálé és fesztivál, valamint hosszú távú rekonstrukciós program jellemzi a megújuló, új koncepcióval és arculattal bemutatkozó, 2016. januárjában induló Ferenczy Múzeumi Centrum tervezetét. Az új struktúrában tovább működő, számos szentendrei múzeumot és kiállítóhelyet összefogó Centrum célkitűzése, hogy Szentendrét, művészeti hagyományaihoz méltóan, kiemelkedő projektek megvalósításával újra a képzőművészet magyar fővárosává tegye.

Új hangsúly: a legfontosabb a képzőművészet

Szentendre a XX. század során többször is a magyar képzőművészet fővárosa volt. Jelenleg is számos kitűnő művész él és alkot Szentendrén, ám sajnálatos módon az elmúlt években nem volt olyan képzőművészeti esemény, mely nagyobb tömegeket vonzott volna a városba. Az intézmény új koncepciójának egyik legfontosabb célja, hogy a képzőművészet hangsúlyosabbá tétele révén, kiemelkedő projektek megvalósításával Szentendre újra meghatározó művészeti központtá válhasson. – fejti ki a megújult koncepció hátterét Gulyás Gábor, az intézmény igazgatója.

Rekonstrukciós program

Ahhoz, hogy Szentendre betölthesse ezt a hivatását, korszerű infrastruktúrára van szükség. Mivel a városban lévő múzeumok és kiállítóhelyek épületeinek állaga a legtöbb esetben nem megfelelő, a múzeum kidolgozott egy felújítási koncepciót, amelyhez anyagi forrást keresnek. A koncepció része a Szentendrei Képtár építészeti és energetikai rekonstrukciója, a MűvészetMalom átépítésének befejezése és korrekciója, valamint az ún. „kismúzeumok” rekonstrukciója. Ez utóbbi már idén elkezdődött a Czóbel Múzeum felújításával.

Új szerkezeti rend: Ferenczy Múzeumi Centrum

A megújult infrastruktúrát új rendszerben tervezik működtetni, melyhez névváltoztatást is kezdeményeztek. A tervek szerint 2016. január 1-jétől felálló Ferenczy Múzeumi Centrum elsősorban a szentendrei múzeumokat fogja és hangolja össze. Az újfajta működéshez új szervezeti és működési szabályzat készült. Ebben a két legfontosabb változás, hogy a régészet és a képzőművészet a továbbiakban főosztályként működik tovább, és létrejön két új szervezeti egység: az irodalmi osztály és a kommunikációs osztály.

Tervezett kiállítások

2016-ban a Ferenczy Múzeumi Centrum több mint húsz új kiállítást rendez. Jövő évtől a Ferenczy Múzeum épületében lesz egy új időszaki kiállítóterem is, ahol szentendrei művészek legújabb műveivel találkozhat a közönség. A múzeum következő nagyobb vállalkozása egy gyűjteményi tárlat, amelyet a MűvészetMalom bezárását követően több rangos hazai és külföldi kiállítóhelyen is láthat majd a közönség.

Az új koncepciónak megfelelően Szentendrén is lesznek nemzetközi kortárs tárlatok – többek között Chiharu Shiota projektje; Juan Carlo Distéfano plasztikái; Madeline Stillwell videómunkái; valamint a szlovák Jana Zelibska művei.

A jövő év legnagyobb vállalkozása az Art Capital, egy évente megrendezendő biennálé és fesztivál – félszáznál is több, egymáshoz tematikusan kapcsolódó kiállítással, rengeteg társművészeti programmal.

A tervezett új kiállítások részletesen:

január 21. – március 27., Szentendrei Képtár
A forma lázadása
Juan Carlos Distéfano
Kurátor: Maria Teresa Constantin

február 4. –, Czóbel Múzeum
Újragondolt Czóbel
Kurátor: Barki Gergely

február 11. – május 1., Ferenczy Múzeum (Barcsay Terem)
Bankett
Madeline Stillwell
Kurátor: Boros Lili

március 3. – július 5., MűvészetMalom
Három nemzedék
A szentendrei gyűjtemény
Kurátor: Szabó Noémi
Társkurátorok: Bodonyi Emőke, Boros Lili, Herpai András, Kopin Katalin

március 24. – május 22., Ferenczy Múzeum (Szentendre Terem)
Fényjátéktér
Regős István
Kurátor: Kopin Katalin

április 14. – július 10., Szentendrei Képtár
Kulcs a kézben
Chiharu Shiota
Kurátor: Hitoshi Nakano

május 5. – július 10., Posta előtti tér
A művészet ideje – és helye
A public art projekt győztes pályaműve

május 19. – július 31., Ferenczy Múzeum (Barcsay Terem)
Mítosz és történelem – magyar–francia történelmi kapcsolatok
Aba-Novák Vilmos
Kurátor: Kárpáti Zoltán és Herpai András

június 2. – augusztus 7., Ferenczy Múzeum (Szentendre Terem)
Stációk
Lois Viktor
Kurátor: Bodonyi Emőke

július 21. – október 30., Posta előtti tér
A művészet ideje – és helye
A public art projekt győztes pályaműve

július 28. – október 30., Szentendrei Képtár
A Hold árnyékos oldalán
Pink Floyd

augusztus 11. – október 23., Ferenczy Múzeum (Barcsay Terem)
Alkatrészek
Jana Zelibska
Kurátor: Boros Lili

augusztus 18. – október30., Ferenczy Múzeum (Szentendre Terem)
Tartós szerelem
ef Zámbó István
Kurátor: Kopin Katalin

augusztus 25. – október 16., MűvészetMalom
A mi időnk?
Az Art Capital központi kiállítása
Aj Vej-vej, Asztalos Zsolt, Juraj Bartusz, Berszán Zsolt, Christian Boltanski, Bukta Imre, Mircea Cantor, Maurizio Cattelan, David Cerny, Cseke Szilárd, Csurka Eszter, Deim Pál, Wim Delvoye, Marlene Dumas, El-Hassan Róza, Farkas Dénes, feLugossy László, Gaál József, Imre Mariann, Grzegorz Klaman, Sigalit Landau, Christian Marclay, Mátrai Erik, Ciprian Muresan, Wang Qingsong, Marc Quinn, Alexandru Radvan, Cindy Sherman, Szűcs Attila, Tara, Vincze Ottó, Bill Viola és mások
Kurátor: Gulyás Gábor

augusztus 25. – október 16., városszerte – több mint félszáz helyszínen
A mi időnk?
Az Art Capital kiállításai
Balogh László, Betüker István, Blue Noses, Jasmina Cibic, Csontó Lajos, dr Máriás, Farkas Ádám, Fehér László, Gerber Pál, Adrian Ghenie, Gyenis Tibor, Hajdú László, Hegedűs2 László, Jakatics-Szabó Veronika, Koronczi Endre, Kotormán Norbert, Kovách Gergő, Milorad Krstic, Pacsika Rudolf, Péli Barna, Vladimir Peric, Arnulf Rainer, Andres Serrano, Szirtes János, Szolnoki József, Szombathy Bálint, Szurcsik József, Stefanos Tsivopoulos, Veres Szabolcs és mások

október 27. – március 19., MűvészetMalom
Tiltott, tűrt, támogatott
A kádárizmus képzőművészete (1957–1989)
Kurátor: Gulyás Gábor

november 4. – január 22., Ferenczy Múzeum (Barcsay Terem)
A betiltott Mozgó Világ
Kurátor: Szilágyi Zsófia

november 10. – január 22., Ferenczy Múzeum (Szentendre Terem)
A fekete felé
Bereznai Péter
Kurátor: Herpai András

december 1-jétől, Ferenczy Múzeum
Ember és táj
Ferenczy Károly művészete
Kurátor: Szabó Noémi