Fétis – Hogy vagy a fájdalommal?

Horváth Sophie kiállítása

Hidegszoba studio (1072 Budapest, Dob utca 24)
Kurátor: Marton Zita

Megnyitó: 2019. február 14. 19:00
A kiállítást Melykó Richárd performansza nyitja meg.

Kozma György záró tárlatvezetése
2019. 02. 19. (kedd) 19 óra

A magyar származású Horváth Sophie, aki élete jelentős részét Franciaországban töltötte, a forgatókönyvírás és a filozófia területéről kanyarodott a képzőművészet felé. A projekt a fétis gyakran félreértelmezett fogalmát járja körül, elméleti és gyakorlati síkon egyaránt.

A kiállított pszeudo-fétistárgyak, vagy más szempontból nézve átalakított ready-made-ek a fetisizmus olyan távolinak tűnő pontjai között cikáznak, mint például a vudu, az Ágnes asszony-szindróma vagy az árufetisizmus, továbbá azt a kérdést feszegetik, hogy vajon tekinthetünk-e a műalkotásokra is fétistárgyakként?

A kortárs környezetünkre, és annak esztétikájára történő ösztönös reflexióként is felfogható, hogy ezeknek a tárgyaknak a jelentős részéhez a Horváth budapesti otthonához közel található kínai filléres üzlet biztosította az alapanyagot, így az olcsó, silány minőségű műanyagáru a késői kapitalizmus hamisan és fájdalmasan tündöklő trófeájaként jelenik meg.

A tárlat másik fontos fókusza az akvarelleken és egyes tárgyakon is megtalálható morphsuit vagy japán zentai, mely olyan testhez simuló átlátszatlan öltözet, amit használója az anonimitás önként vállalásaként visel. Ez a jelenség a személy tárgyiasításának szimbólumaként megszüntetni látszik a vágy és a tárgya közötti távolságot, viselésekor a szubjektum maga változik fétistárggyá.

A kiállítást teoretikusan a helyszínen beszerezhető kiadvány egészíti ki, melyben saját szövegek, kommentárok valamint idézetek, kivonatok is olvashatóak.