Fétis

Csányi Gergely előadása Icko Dávid kiállítása kapcsán

2019. december 4. 18:00
ISBN könyv+galéria (Budapest VIII. Víg utca 2.)

Icko legfrissebb munkáiban a mindennapi életet átszövő fétis jelenségét központi elemként alkalmazza. Annak érdekében, hogy az alkotások, és persze önmagunk megértéséhez egy kicsit közelebb kerüljünk Csányi Gergely szociológus tart rövid előadást a témában.

Fétis
A.) Az egyén hat hónapnál hosszabb időszak alatt olyan szexuális vágyakat tapasztal, amelyek egy nem genitális testrészre vagy egy élettelen tárgyra irányulnak, és amelyek késztetéseket, fantáziákat vagy viselkedésmódokat váltanak ki.
B.) Ezek a késztetések, fantáziák és viselkedésmódok szorongást vagy funkcionális zavart váltanak ki.
C.) A fétistárgy nem transzvesztizmushoz használt ruhadarab vagy szexuális stimulációs eszköz, mint például egy vibrátor.

A DSM-5 (Mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve, ötödik kiadás) e kritériumok alapján határozza meg fetisiszta zavart. De mennyire jellemző a hétköznapi „normális” életünkre a fetisizmus? Mennyire fetisizálunk tárgyakat? Van egyáltalán olyan tárgya a vágynak, ami nem mutat túl önmagán, ami nem valami másra vonatkozik? Miért lett a fétis a pszichoanalitikus libidóelméletben és a marxi áruelméletben egyaránt központi kategória? Mit tudunk meg a minket körülvevő világról, ha megértjük a fétis és a fetisizmus természetét? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadás során.