Fotográfia itt és most

Fotográfia a kép korszakában

Konferencia

2009. november 27. péntek és november 28. szombat
Helyszín: Műcsarnok, Előadóterem

A „Fotográfia itt és most” című konferencia áttekintést kíván adni a fotográfia jelenlegi helyzetéről, érintve az elmúlt években a művészetben, az alkalmazott területeken, az intézményrendszerben és az elméleti diskurzusban történt változásokat.

Előadásaiban és a szakmai vitákon, kerekasztal-beszélgetéseken az NKA felkérésére készült „A fotográfiai mező szerkezete” című kutatási projekt tanulmányait tekinti kiindulópontjának (elérhető: www.maimano.hu). Reflektál arra, helyenként kiegészíti azt. Kitágítva a közelítés szempontjait a konferencia tárgyalja a társadalomtudományok, a technológia, a gazdaság, a politika, a kultúrpolitika fotográfiát is érintő néhány jelenségét.

A felkért előadók és a beszélgetés résztvevői a fotográfia jelenlegi helyzetét nem elszigetelten és önmagán belül vizsgálják, hanem részeként a most tapasztalható társadalom- és kultúrakritikai elméleti és alkotói gyakorlatnak. Bízunk abban, hogy a konferencia kezdete és egyben fontos állomása is lesz a fotográfiáról szóló diskurzusnak.

November 27. péntek:

10.00: Köszöntő: Kőrösi Orsolya (Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, igazgató)
Bevezető
: Horányi Attila (művészettörténész, NKA Fotóművészeti Szakmai Kollégium vezető), Csoszó Gabriella (fotóművész)

10.15 – 10.45: „Fotográfia itt és most”, változások, irányok, főbb tendenciák, megtörtént és égetően szükséges átalakulások a kilencvenes évektől napjainkig.
Előadó:Pfisztner Gábor (műkritikus)  
„Merre tart a fotográfia? Lehet-e irányokat szabni, vagy előre jelezni azokat a főbb csapásokat, amelyeken a kortárs alkotók kijelölik saját útjukat? Vannak-e meghatározó tendenciák, közös pontok, alkotói pozíciók, vagy inkább a tarka összevisszaság marad uralkodó? Mit jelent egyáltalán ma a fotográfia, és történnek-e még kísérletek ennek meghatározására, illetve megjelenítésére? Ilyen és hasonló kérdésekre keresem majd előadásomban a lehetséges válaszokat.”

10.45 – 11.15: A fotográfia intézményrendszerének jelene
Előadó: Mélyi József (művészettörténész)  
„A fotóművészeti intézményrendszer változásai az elmúlt húsz évben Magyarországon. Külföldi hatások, intézményi tervek és a valóság. A képzőművészeti intézményrendszer és a fotó. Az intézményrendszer határainak újragondolása.”

11.15 – 11.45: Kérdések
11.45 – 12.00: Szünet

12.00 – 12.30: Magánpénz és közpénz a fotográfiában
Előadó: Bán András (műkritikus, Miskolci Galéria, igazgató)  
„Százhetven évvel szabadalmaztatása és elterjedése után a fotográfia még mindig legitimációs válsággal küzd. Kérdés, hogy a mai helyzetben zilált intézményi pozíció egyáltalán megtartható-e még, vagy át kell engednie a terepet a spontán és kontrollálhatatlan digitális képburjánzásnak, avagy épp ez az újabb képi robbanás erősítheti meg a szakma presztízsét?”

12.30 – 13.00: Kérdések
13.00 – 14.30: Ebédszünet

14.30 – 15.00: A fotográfia a „kép korszakában”
Előadó: Hornyik Sándor (művészettörténész, a MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének tudományos munkatársa)  
„Mi a kép korszaka? Kik élnek a kép korszakában? És akik nem abban élnek, azok miben? A számítógép korszakában, vagy a technológiai konvergencia korszakában, vagy csak szimplán a későkapitalizmusban? De a legfontosabb kérdés itt és most az, hogy e korszakokban milyen esztétikai és politikai lehetőségei vannak a fotografikus állóképeknek?”

15.00 – 15.30: Projekciók: gondolatképek vagy világreprezentáció? Technika – művészet – digitális fotó: konvergencia vagy divergencia (egységesítés vagy elkülönülés)?
Előadó: Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék, tanszékvezető, egyetemi tanár)
„Az előadásban – a felkérésnek megfelelően – arra teszek kísérletet, hogy röviden megmutassam, miként és hogyan változott a technikai forradalom, a digitalizáció hatására az, amit fényképezésnek, amit képzőművészetnek nevezünk, vagy miként alakult át az a (globális) közeg, amelyben e változások ellenére mégis, még mindig beszélünk képzőművészetről, fényképezésről egyaránt. Kiindulásként Vilém Flusser egy megjegyzését fogom használni, aki kijelenti, hogy a jelen képei nem a világot reprezentálják, nem másolatok, szimulációk, hanem gondolatok artikulációi, modellek és projekciók.”

15.30 – 16.00: Kérdések

16.00 -16.30: A kortárs fotógyűjtemények, archívumépítés (kerekasztal beszélgetés)
Moderátor: Danó Orsolya (kulturális antropológus)
Beszélgető partnerek: Lengyel Beatrix Phd (főosztályvezető, történész-szakmuzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár), Kiscsatári Marianna (főmuzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár), Fejős Zoltán (Néprajzi Múzeum, főigazgató), Bencsik Barna (Ludwig Múzeum, igazgató), Baki Péter (Magyar Fotográfiai Múzeum, igazgató)  
„A mindenhol jelenlévő – alkalmazott vagy művészi – fotográfia komoly döntések elé állítják a közgyűjteményeket a kiválasztás, feldolgozás, közzététel hármas feladatrendszerében. A kortárs fotográfia egyrészt kortárs, tehát az általunk is megélt kultúra része (eleme és reflexiója), másrészt fotográfia, tehát a vizualitásba – korunk közös, azonban bizonytalanul használt nyelvébe – sűríti üzenetét. Milyen stratégiái vannak az egyes gyűjteményeknek ennek a kettősen összetett, gyakran a hagyományos muzeológiai elvek felülírását követelő feladat megoldására? Milyen változásokat jelentenek ezek a feladatok a múzeumok számára saját szerepük definiálásában?”

16.30 – 17.00: Kérdések

November 28. szombat:

10.00 – 10.30: A magyar történeti- és kortárs fotográfia hazai és nemzetközi jelenléte
Előadó: Csizek Gabriella (kurátor, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, művészeti munkatárs) 
„Az előadás áttekintést kíván nyújtani a magyar történeti- és kortárs fotográfia hazai és nemzetközi jelenlétéről, 2000-től nyomon követve a kérdést, néhány meghatározó előzményt is megemlítve. Elgondolkodva azon is, hogy ma van-e magyar fotográfia itthon és a nagyvilágban, vagy vannak magyar alkotók, akik megmutatják magukat a nemzetközi színtéren is. Mi az, ami ehhez van és mi az, ami nincs a „hátországban”.”

10.30 – 11.00: Néhány fotográfus nemzetközi sikerének tükrea hazai menedzselés jellemzői a nemzetközi színtéren, „elvándorlás” külföldi galériákhoz (kerekasztal beszélgetés)
Moderátor: Balázs Katalin (művészettörténész)
Beszélgető partnerek: Erdei Krisztina, Benkő Imre, Korniss Péter, Göbölyös Luca, Dezső Tamás 
„Önmenedzselés vagy intézmény, illetve háttérszervezet által végzett menedzselés uralkodik-e a kortárs magyar fotográfiában? Alkotóként szemlélve, meghatározhatóak-e a különbségek a két lehetőség között? Milyen az ideális menedzsment egy fotográfus számára? Mi a siker, mi a nemzetközi siker? Az utóbbi évtizedek változásai miben nyilvánulnak meg ezen a területen? A beszélgetés során a különböző generációkhoz tartozó és az eltérő műfajokban alkotók válaszaiban kirajzolódhatnak a különbségek és az egyezések is, illetve következtetések vonhatók le a működés mikéntjéről.”

11.00 – 11.30: Kérdések

11.30 – 12.00: A szerzői jogvédelem állapota a fotográfiában
Előadó: Dr Szigeti Anna

12.00 – 12.30: A szaksajtó, a tankönyvek és a művészeti magazinok nyomtatásban és on-line. (A rendszerváltás és a megváltozott technológia párhuzamos hatása, kerekasztal beszélgetés)
Moderátor: Racsiborszky Ráchel (A Mai Manó Könyvesbolt volt vezetője)
Beszélgető partnerek: Tímár Péter (kiadó-főszerkesztő, Fotóművészet), Hajdu István (főszerkesztő, Balkon), Böröczfy Virág (művészettörténész, főszerkesztő, fotopost.hu), Cseh Szilvia (főszerkesztő, Vince Kiadó), Nagy Borbála Réka (főszerkesztő, Holnap Kiadó)  
„A beszélgetés résztvevői a kiadói, szerkesztői munkavégzésük során felmerülő alapkérdésekbe avatnak be bennünket. Miért vállalkozik egy kiadó fotós folyóirat/könyv kiadására? Ki a célközönsége? Mi a szelekció alapja? Mi befolyásolja a kiadványok témaválasztásait és a megjelenésének módját? Mi a sorsa a könyveknek, hogyan jutnak el az érdeklődő közönséghez? Miért nincsenek a magyar fotós könyvek a nemzetközi piacon reprezentálva? Mit lehetne tenni, hogy ez ne így legyen? És nem utolsó sorban vajon miért vesz valaki „fotóskönyvet”?”

12.30 – 13.00: Kérdések
13.00 – 14.30: Ebédszünet

14.30 – 15.00: Fiatal fotósok pályaképe
Előadó: Csatlós Judit (antropológus)  
„A fotóművészeti szcénáról való gondolkodás ma igen szerteágazó, a diskurzusban részt vevők nagyon eltérő módon értelmezik ennek kereteit, jellemzőit, és nem utolsó sorban az úgynevezett „szakma” helyzetét és ezen belül saját szerepüket. Előadásomban arra teszek kísérletet, hogy az intézményi és teoretikus megközelítésekkel szemben a fiatal alkotók identitásán, önértelmezésén keresztül rajzoljam meg ezt a teret. A kutatás során elsődlegesen alkalmazott módszer a fókuszcsoportos interjú volt, melynek keretében az önmeghatározásra, a sikerhez és az intézményrendszerhez fűződő viszonyokra kérdeztünk rá.”

15.00 – 15.30: Szervezetek és stratégiák a progresszió mentén, új típusú jelenlét „Rugalmas ütközés” (kerekasztal beszélgetés)
Moderátor: Somogyi Hajnalka (kurátor, Ludwig Múzeum)
Beszélgető partnerek: Cséka György (FFS titkár), Csizek Petra (FKSE vezetőségi tag), László Gergely (képzőművész, Lumen Fotóművészeti Alapítvány képviselője), Sipos Melinda (Kitchen Budapest, program igazgató), Erőss Nikolett (Trafó Galéria, galéria vezető)

15.30 – 16.00: Kérdések
16.00 – 16.15: Konferencia zárás

A konferencia intézményi szervezője a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház. Támogató a Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiuma.
Szakmai szervezők: Csoszó Gabriella (fotóművész) Csizek Gabriella (kurátor, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház művészeti munkatárs) Pfisztner Gábor (műkritikus)