Front End

Finisszázzsal összekötött tárlatvezetés

2019. november 23. (szombat) 16:00
Stúdió Galéria (Budapest VII. Rottenbiller u. 35)

Biró Dávid kiállításának záróeseményén Barkóczi Flóra tart kurátori tárlatvezetést.

Biró Dávid munkásságának fókuszában az emberi észlelés és érzékelés napjaink technológiai környezetében való vizsgálata áll. A Front End című sorozat olyan fotografikus úton létrehozott képeket tartalmaz, melyek műtermi környezetben megépített makettek leképezésével, a CGI technológia, videójátékok és 3D grafikák látványvilágát megidézve, a valós és számítógép által generált látvány határvonalán egyensúlyoznak – ezzel vizuális befogadókészségünk bizonytalanságára mutatva rá. A díszlet-szerű felületek és a mögöttük rejlő alkotófolyamat a képi reprezentáció mibenlétét helyezik középpontba.

Biró Dávid a kamerát olyan eszköznek tekinti, mely a szem „protéziseként” alkalmas a valóság mélyebb megismerésére. Jelen sorozatban a fotográfiai hitelesség megkérdőjelezésével, a képszerkesztő programok manipulációjának megidézésével, szoftverek látványvilágából ismert virtuális szituációk analóg módon való modellezésével a művész a valóság fogalmának jelentésrétegeit differenciálja.

(részlet a kurátori szövegből)

A kiállítás célja, hogy a kapcsolódó eseményekkel párbeszédet ösztönözzön kortárs képzőművészet és technológia összetett viszonyának megvitatásáról is.