Gallery by Night 2008

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (HU)
Centre for Contemporary Art FUTURA (CZ)
Make-Up Collective (SK)

2008. november 1 – 11, minden este 8 órakor megnyitó
a Stúdió Galériában (1077 Budapest, Rottenbiller u. 35)

Megnyitja: Fenyvesi Áron (HU)

november 1 – Tomáš Džadoň (SK) – Csákány István (HU)
november 2 – Jiří Thýn (CZ) – Fodor János (HU)
november 3 – Kassa Boys (Radovan Čerevka, Tomáš Makara, Peter Vrábeľ) (SK) – Mécs Miklós (HU)
november 4 – Eva Koťátková (CZ) – Szörényi Beatrix (HU)
november 5 – Jaroslav Kyša (SK) – Halász Péter (HU)
november 6 – Mark Ther (CZ),
Dominik Lang (CZ)*
november 7 – Svetlana Fialová (SK) – Fischer Judit (HU)
november 8 – Eugenio Percossi (I) – Keserue Zsolt (HU)
november 9 – Boris Sirka (SK) – Borsos-Lõrinc Lilla (HU)
november 10 – Amande In (F) – Huszár Andrea (HU)
november 11 – Ivan Svoboda (CZ) – Rácz Márta (HU)

* a Stúdió társalgójában

Szervező: Vécsei Júlia (HU)

1991 óta a Stúdió Galéria és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója évente egyszer, megrendezi a Gallery by Night című kiállítás-sorozatot. 11 napon keresztül éjszaka tart nyitva este 8 órától a Stúdió Galéria, és naponta más-más kortárs képzőművész, illetve művészeti csoport arra az egy alkalomra tervezett munkájával találkozhat a közönség. Az évek során számtalan alkotó került ezen sorozat keretén belül egymással munkakapcsolatba, s együttműködésük eredményeként valósultak meg az éjszakai kiállítások. A Gallery by Night által a művészetben is nélkülözhetetlen eszmecsere aktuális formáival kísérletezhetnek a művészek, és velük együtt a közönség is, aminek a jelenléte ezeken az estéken felfokozott módon egyedi és megismételhetetlen.

A Gallery by Night 2008 három intézmény – a prágai Centre for Contemporary Art FUTURA, a kassai Make-up Collective és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület – együttműködésében valósul meg. Miként már korábban is volt példa arra, hogy a Gallery by Night nemzetközi kooperáció eredménye. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója egyesület két partnere ajánlott művészeket az egyestés kiállításokra, a Centre for Contemporary Art FUTURA hét – cseh, szlovák, olasz és francia művészt (mindannyian Prágában élnek), a Make-up Collective három szlovák művészt és egy művészeti csoportot. A Gallery by Night-nak azonban nem csak külföldi résztvevői vannak, hiszen az esték során velük párban magyar művészek is kiállítanak az eseménysorozaton.

A közép-kelet európai szcéna fiatal művészei bár egy kulturális közegben mozognak, mégsem állítanak ki sokszor együtt. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület célja, hogy magyar, cseh és szlovák alkotók kerüljenek munkakapcsolatba. A kiállítás-sorozat hangsúlya a kooperáción és dialógus kezdeményezésén van: közös művek, installációk és szituációk megteremtésén. A távlati cél pedig az, hogy ennek az események is köszönhetően hosszú távú együttműködés alakulhasson ki a három egymással határos ország kortárs képzőművészeti intézményei között.

http://studio.c3.hu/gbn2008/

Partner intézmények:
Futura – http://www.futuraproject.cz/
Make-up Collective – http://makeup.hartworker.org/

FIATAL KÉPZŐMŰVÉSZEK STÚDIÓJA EGYESÜLET   
Budapest 1077 Rottenbiller u. 35, tel: +36 70/3244748,
http://studio.c3.hu