Gallery by Night 2019

2019. 11. 25. – 11. 29.
Stúdió Galéria (Budapest VII. Rottenbiller u. 35.)

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója évente egyszer megrendezi a Gallery by Night című kiállítássorozatot a Stúdió Galériában. Hétfőtől péntekig minden éjszaka nyitva tart a galéria, és naponta más-más kortárs képzőművész, illetve művészeti csoport erre az egy alkalomra tervezett munkájával találkozhat a közönség. A Gallery by Night éjszakai kiállításain a kiállítók és velük együtt a közönség is a művészetben is nélkülözhetetlen eszmecsere aktuális formáival kísérleteznek. Ezeken az estéken a jelenlét felfokozott módon egyedi és megismételhetetlen.

A Gallery by Night 2019 eseménysorozat programja:

11.25. 19.00: Helyenként zápor, zivatar – Váczi Lilla Éva kiállítása
A monitor biztonságos képernyője mögül szemlélni a városokban, kilátókon, tópartokon kihelyezett kamerák felvételeit különös idő- és térélményt jelent. Akár egy valós időben zajló dokumentumfilm, amelynek esetleges beállításai sokszor egy kísérleti mozgókép jelenetei is lehetnének. Az elhajló ágak, vízcseppek, viharfelhők különös mozgásai sajátos vizuális és érzelmi hatással bírnak. Váczi Lilla Éva ezek egyedi értelmezését és újrafelhasználását mutatja be.
Kurátor: Lipka Boróka
Megnyitja: Tillmann J. A. filozófus, egyetemi tanár

11.26. 19.00: Apokalipszis tréning – Átváltozó Egyesület és Apokalipszis munkacsoport
Kiállítás és játékesemény felnőtteknek a világ végére való felkészülés jegyében.
Az A.T. egy három hónapos, nyitott szakkör és egy, a PLACCC Fesztivál keretei közt megvalósult bemutatkozó kiállítás során nyerte el mostani formáját. A program készítői  az Átváltozó Egyesület tagjai és az Apokalipszis szakkör résztvevői:
Cserne Klára, File Csilla, Hegedűs Miska, Hegymegi János, Kaincz Orsolya, Makkai Dániel, Pályi Márk, Poór Dotya
19:00-20:00 – Játék
20:00-21:00 – Beszélgetés
A játékon való részvételhez érkezzetek időben, vagyis 19.00-ra!

11.27. 19.00: Matrilines – Bori Om
A kiállítás olyan műveket mutat be, melyeknek a nő, mint társadalmi nem, a migráció és az emlékezés témája. A művek a mozgókép, fénykép, digitális nyomtatási technikák, generatív algoritmusok és narratívák eszközeivel jelenítik meg a női szubjektumot, mely egyszerre fragmentált és komplex egész. Együtt feltárják a női szubjektivitás társadalmi jelentőségének, reprezentációjának és reprodukciójának aspektusait.
✴ 19.00 : a kiállítást megnyitja: Fischer Judit, képzőművész
✴ 20.30 : dj popsimon (special edition)

11.28. 19.00: Gray Box: JUST DO IT! Workshop
A JUST DO IT! egy alkotói platform, aminek célja a képzőművészet és az előadóművészet közötti dialógus megteremtése a műfaji korlátok átlépésén keresztül. A kortól, szakmától, tapasztalattól függetlenül mindenki számára nyitott műhely célja nem produkció létrehozása, hanem a közös gondolkodás és kísérletezés különböző kreatív, elsősorban mozgásra és improvizációra épülő gyakorlatokon keresztül. A tematikus műhelymunka során ezennel Ádám Annának és Kiss Rebeka Petrának leszünk a vendégei, akik közös előadásuk kapcsán a lelkiismeret, bűnhődés és bűntudat témáit fogják velünk feldolgozni és elmélyíteni, a tánc és a performansz nyelvén. Téma: Mi számít ma bűnnek? Bűn-e a hűtlenség? A hazugság? A játék? Lehet-e bűn a másik iránti vágy? Létezik-e bűnös szerelem? Vannak-e bűnös érzelmek? Mi a bűnözés lelki következménye? Hogy viszonyul egymáshoz a bűnhődés, a lelkiismeret és a bűntudat? Mekkora befolyása van a vallási örökségnek, a társadalmi normáknak és elvárásoknak tulajdon bűntudatunkra? Miből fakad a szégyenérzet? A workshopon döntéseinkkel és cselekedeteinkkel való szembenézésre, elszámolásra helyezzük a hangsúlyt. Mozgásra, táncra épülő kreatív improvizációs gyakorlatok során a Stúdió Galéria gyónás, vezekelés és megtisztulás helyszínévé válik.
– Részvételi díj: ingyenes
– Kényelmes, mozgásra alkalmas ruhában gyertek
– Hossz. 30-45 perc

11.28. 19.00: Gray Box: Secret Garden & CLASH
A “CLASH” c. tánc szóló a vágyról szól, a visszatartó erőkről és a kettő közötti harcról. Az előadás a társadalmi normákkal és elvárásokkal, vallási és erkölcsi örökséggel való konfrontációnkra, személyes kűzdelmünkre helyezi a hangsúlyt. Őrlődés, vívódás, ez a kísértés és kontroll, akarat és önmegtartóztatás párbajának szólója, melynek erőterét az ellentétekben rejlő feszültségek táplálják. Óda a vágyhoz és siralomének a lemondáshoz egyszerre.
A “Secret Garden” c. tánc szóló döntéseinkkel és cselekedeteinkkel való szembenézésre, elszámolásra helyezi a hangsúlyt. Az előadásban a táncos tetteiért felel: a színpad gyónás, vezekelés és megtisztulás helyszínévé válik.
Koncepció, látvány: Ádám Anna
Koreográfia: Ádám Anna (CLASH, Secret Garden), Kiss Rebeka Petra (Secret Garden)
Tánc: Gaál Júlia (CLASH), Kiss Rebeka Petra (Secret Garden)
Zene: Komjáthy Boldizsár
Támogatók: L1 Egyesület, NKA Imre Zoltán Program, MU Színház, SÍN Művészeti Központ
Produkció: Gray Box
Kb. 30 perc

11.29. 19.00: Rodan VS Hedorah – Gallov Péter és Donnák János
Felejtsd el a savas esőt és a globális felmelegedést! A legszörnyűbb rémálom valójában Hedorah, akinek termete eleinte ugyan kicsi, de képes gyorsan átalakulni egy minden életet kiirtani képes, repülő szörnyeteggé, bármely bolygón landoljon is. És mivel Hedorah az emberi szennyezés által folyókba és levegőbe juttatott mérges gázok és vegyületek elfogyasztásával egyre csak növekszik, termete nem ismer határt. Azonban az emberiség szerencséjére a Földnek van egy végső vörös védelmezője, amelynek nem kell törvényeket hoznia ahhoz, hogy elintézzen dolgokat. Ugyanis remélhetőleg senki és semmi sem képes megállítani Rodant, amikor beáll egy környezetvédelmi (vagy esztétikai) ügy mögé. És míg Hedorah talán a legmocskosabb ellenfél, amellyel Rodan valaha is találkozott, neve csak hamu marad, miután pár tucatszor a földbe égetik. Készülj fel minden idők legfurcsább kaiju eseményére, ahol a személyes démonok és rendkívüli ellentétek fejjel rontanak a monstrebunyók legnagyobbikába, a RODAN VS. HEDORAH-ba!
✴ 21:00-tól : planetmalcom (ASAN Records)
✴ Meghívott művész: Jagicza Patrícia
Ui.: a földön sok kisebb tárgy is lesz, kutyusokkal vigyázzunk!

Várunk titeket hétfőtől péntekig este a Stúdió Galériában!

A belépés a programokra ingyenes.