Helyspecifikus művek a KEMKI-ben

helyszínbejárás, kerekasztal-beszélgetés

2023. 02. 24. (péntek) 17.00
Helyszín: 1135 Budapest, Szabolcs utca 33-35. (OMRRK kampusz, bejárat a Vágány utca felől is)

Az elmúlt csaknem másfél év alatt neves kortárs művészek közreműködésével zajlott az a projekt, amelynek eredményeképpen a KEMKI folyosóin és egyes tereiben reprezentatív műalkotások kerültek elhelyezésre.

Albert Ádám, Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia faliszőnyegei és zománcmunkái a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben illetve a KEMKI Archívum és Dokumentációs Központjában folytatott kutatásokra épülő helyspecifikus alkotások, melyek az emlékanyaggal való foglalkozás, a lehetséges kapcsolódási pontok felkutatása, a kortárs megközelítés keresése révén teremtenek lehetőséget az intézményi önreflexióra.

A művek motívumokat, vizuális megoldásokat felidézve reflektálnak az érintett gyűjteményi egységekben (pl. a KEMKI ADK Archívumában, illetve lektorátusi anyagában) őrzött szöveges és tárgyi dokumentumokra.

A falakra került alkotások, a művészek korábbi, a művelődés-, intézmény- és gyűjteménytörténeti hagyományokat is játékba hozó (az MNG Jelenkori Gyűjteményében is megtalálható) kísérleteit, installatív munkáit, illetve a neoavantgárd más előképeit, például Bak Imre, Pinczehelyi Sándor vagy Lantos Ferenc (szintén a múzeum gyűjteményében található) zománcműveit is megidézve – reményeink szerint – további művek, kiállítások létrejöttét is inspirálhatják.

A falakon lévő alkotások megtekintésével párhuzamosan a látogatók egy QR-kód beolvasásával juthatnak hozzá a művekhez kapcsolódó információkhoz, melyek a KEMKI honlapján is elérhetők.

Az alkotásokat bemutató épületrészek bejárását a projektben közreműködő művészek és szakemberek kerekasztal-beszélgetése követi.

Program:
17:00: a helyszín bejárása, a művek megtekintése (KEMKI folyosók OMRRK kampusz, D épület)
17:30: Kerekasztal-beszélgetés a művészekkel és a KEMKI képviselőivel az OMRRK kampusz C épületében

A részvétel a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linken lehet megtenni:
https://docs.google.com/forms/d/1bsfvTDcB_pfcf895b91mSbaEko4rFAprNSDK1Ad07mg/viewform?fbclid=IwAR2AzJAstnXskFz-WqkT3qYNtGw95wQELhrJbCnYUn1OtMKMPdow3DnaUAA&edit_requested=true

Albert Ádám
Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia