Hentespapírok

Görög Ferenc Gábor 'Tatlin' kiállítása

2023. 04. 06 – 30.
Pince (Budapest XII. Hajnóczy József utca 5.)

Megnyitó: 2023. 04. 06. 19:00
A kiállításon zenél: DJ Minich

A minket körülvevő hétköznapi vizuális élményeket és az azt befolyásoló elemeket nehezen nevezhetjük a szó bevett értelmében műalkotásnak vagy művészetnek. Ugyanakkor kétségtelenül hozzájárulnak a fogalmak esztétikai minőségének a szélesítéséhez. Az utcai kirakatok, a hirdetőfelületeken szereplő reklámok vagy a promóciós céllal előállított termékek mind-mind a vizuális kultúránk részét képezik, illetve (olykor kevésbé direkt módon) formálják azt.

A hentespapírok is ehhez a közönséges szükségleteket kiszolgáló termékek kategóriájába sorolhatók, melyek átmenetet képeznek a zsírt felszívó papír (pergamenpótló papír) és a műanyag borítás (zacskó) között. Képi világukban egyszerű, sokszorosított grafikákkal ellátott csomagolóanyagok. Elemükben általában a műfaj sajátosságait, attribútumait tartalmazzák. A rajtuk szereplő mintáknak nincsen képi tere, csupán dekoratív rendje, valamint felületkitöltő, díszítő jellege. Így tehát az elsődleges funkciójuk a hús- és tejipari termékek csomagolásában van.

Görög Ferenc Gábor ‘Tatlin’ 2004 óta gyűjti a hentespapírokat, mint a nagyvárosi folklór (egyre inkább eltűnőben lévő) jelenségét. A kiállítás apropója a közel két évtizedet átölelő nem mindennapi archívum egyes darabjaiból összeállított kiadvány megjelenése. Így a tárlat megidézi a gyűjtemény atmoszféráját, továbbá kiegészíti azt az abból inspirálódó alkotásokkal, melyek reflektálnak a vizuális nyelvünk eme megszokott komponensére.

kurátor: Kovács Kristóf (Sajnos Gergely), helyszínelő