Herczeg Klára Díj


2008-ban a Herczeg Klára-díj senior fokozatára Rényi András tett ajánlásokat, akit az FKSE vezetősége kért fel erre a feladatra. Rényi András ajánlásaiból pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány kuratóriuma Körösényi Tamást jelölte a Herczeg Klára-díj senior fokozatára.

Körösényi Tamás szobrászművész, 1990-től a Magyar Képzőművészeti (Főiskola) Egyetem osztályvezető tanára, 1999-től tanszékvezetője. A 70-es évek közepén konceptuális éremsorozatokat készít. A 80-as évek elejéig egymással párhuzamosan születnek figurális, a pop art, a minimal art hatását tükröző objektjei. A 90-es években új gondolatok körvonalazódnak műveiben: az illeszkedés (Fügung), melynek lényegét kiérlelt szobrászi nyelven megszólaló organikus és a puzzle-játékból ismert kirakós formák analógiájára fogalmazott meg. A művekben önálló plasztikai erejükön túl egymáshoz való viszonyuk is hangsúlyos. Díjazása mellett művészeti kvalitásain túl jelentős pedagógiai tevékenysége is szól, aminek köszönhetően nagy hatással van a magyar szobrászat legújabb generációira.

2008-ban a Herczeg Klára-díj junior fokozatát az FKSE vezetősége a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetsége képviseletében Mécs Miklósnak és Fischer Juditnak adta.

A SZAF 2005 október 6-án MSN Messenger 7.0-án létrejött egy művészeti világszervezet, – amelynek ma 13 szájjal vagy aggyal festő művész tagja van – a Szájjal és aggyal festő művészek világszövetsége. A SZAF a Magyarországon is közismert SZLM (Szájjal és lábbal festő művészek világszövetsége) mintájára alakult. A SZAF utolsó csepp véréig harcol azzal a teljességgel hibás nézettel, ami a középszerű, tartalmatlan művek létjogosultságát egyfajta technikai virtuozitással indokolja. A SZAF-ot elkeseríti az a felismerés, hogy környezetükben megszámlálhatatlan kézzel festő is ezen az úton halad. Kétségbe ejti őket az a tendencia, ahogyan az emberek – nem kevésbé a képzőművészetben tevékenykedők – kapcsolata a művészettel az idő előrehaladtával egyre őszintétlenebbé, egyre gondolatszegényebbé válik.

Céljuk legkevésbé sem a szájjal és lábbal festők karikirozása. Szervezetük csupán annak formai, megjelenési, és terjesztési mechanizmusát sajátítja ki egy másik szélsőséget felmutatva, ironia és önironia furcsa elegyével.

A szájjal és aggyal festők leginkább nem festenek. Leginkább agyalnak és beszélnek a művészetről. Önmaga paródiájába fordítják, nevetségessé teszik a semmitmondó tendenciákat, új lehetőségeket tárnak fel a kiüresedett, szépelgő festőiség helyett, ötleteket, terveket dolgoznak ki egy izgalmasabb, őszintébb, nyitottabb, szabadabb festészet (művészet) jegyében.

A díj alapítójáról:

Herczeg Klára, Munkácsy-díjas szobrászművész, Budapesten született 1906. október 13-án. Gyermekkorában Bécsben élt. Művészeti tanulmányait először Bécsben, majd a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1924-28 között, ahol mestere Kisfaludy Stróbl Zsigmond volt. 1929-30-ban Berlinben élt, ahol többek között a Rosenthal porcelángyár számára készített kisplasztikákat, hogy megélhetését biztosítsa. 1930-33 között Párizsban Charles Despiau mellett képezte tovább magát. 1925 óta szerepelt műveivel hazai és nemzetközi kiállításokon. Részt vett az 1937. évi párizsi és az 1938. évi New York-i világkiállításon. Mintegy harminc köztéren felállított szobra látható Budapesten és az egész országban. Hazai múzeumokon kívül megtalálhatók művei külföldön is.

A Herczeg Klára-díj története:

Az 1997. augusztus 6-án elhunyt szobrászművész végrendeletében, a Fiatal Képzőművészek Alapítványt az örökség részesévé tette, a pályakezdő művészek támogatásának szándékával. Az Alapítvány Kuratóriuma úgy döntött, hogy egy – az örökséghagyóról elnevezett – díjat alapít, amelyet minden évben az FKSE vezetősége által kiválasztott képzőművész kap majd meg – ami a díj junior fokozatát adja.

Herczeg Klára mindig fontosnak tartotta az idős és fiatal generációk egymáshoz való közeledését. Ezért a hagyaték kezelője (Dr. Székely Ádámné Dr. Szűcs Ildikó) úgy döntött, hogy a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületre (mint a pályakezdő képzőművészeket képviselő szervezetre) testálja át azt a megtisztelő feladatot, hogy a Herczeg Klára-díj senoir fokozatát gondozza.

A Herczeg Klára díjban részesült művészek:

2007. St. Auby Tamás – Gróf Ferenc (Societé Realiste)
2006. Szikora Tamás – Tibor Zsolt
2005. Türk Péter – Lóránt Anikó
2004. Lantos Ferenc – Galbovy Attila / Péli Barna
2003. Deim Pál
Szász György
2002. Major János – Kokesch Ádám
2001. Kaján Tibor – Benczúr Emese
2000. Gyarmathy Tihamér- Király András
1999. Lossonczy Tamás – Schneemeier Andrea
1998. Papp Oszkár – Wächter Dénes