Hogyan terjedt el a kortárs művészet Kelet-Európában?

angol nyelvű webinárium

2022. november 2. (szerda) 17:00
Élő közvetítés: https://www.facebook.com/events/503247894670755

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a kortárs művészet és a rendszerváltás? Hogyan kapcsolódtak korszak művészeti irányzatai a kelet blokk politikai-gazdasági átalakulásához? Webináriumunk ezekre a kérdésekre akar választ adni Octavian Esanu új, The postsocialist contemporary című kötetéhez kapcsolódva.

Esanu könyvének fókuszában a rendszerváltás utáni Kelet-Európa szinte minden nagyobb városában megjelenő Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Központok (SCCA) hálózata áll. Ezen keresztül moldáv SCCA egykori vezetője azt vizsgálja, hogy milyen határa volt a posztszocialista kortárs művészetnek a globális művészeti világra és az 1989 utáni kelet-európai művészeti intézményrendszer átalakulására.

Az esemény a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) szervezésében valósul meg és szervesen kapcsolódik az intézmény 1980-as évek kutatásához. Mivel a régió első Soros Művészeti Központja épp Budapesten jött létre 1985-ben, így a magyar szál tökéletes esettanulmány az egyszerre lokális és globális átalakulások feltárásához.

A webinárium résztvevői:

Octavian Esanu (American University of Beirut, ARTMargins)
Angela Harutyunyan (American University of Beirut, ARTMargins)
Sven Spieker (UC Santa Barbara, ARTMargins)
Karolina Łabowicz-Dymanus (Lengyel Tudományos Akadémia)
Nagy Kristóf (KEMKI)