i know no weekend

Joseph Beuys
fragmentumok

Megnyitó: 2011. december 12, hétfő, 18:00
Vasváry-ház, Pécs, Király utca 19.

Program:
18:00: Vetítés: Joseph Beuys: “I Like America and America Likes Me” (1974, 37′)
18:45: Előadás: Ertsey Attila (építész): „Joseph Beuys és a szociális plasztika
Az előadás rövid áttekintést kíván adni Beuys életművéről. Beuys célja a kommersz fogyasztási cikké vált művészet gyógyítása, és a kitágított művészetfogalom révén a szociális organizmus lényegének megértése, a Nyugat intellektualizmusának megtermékenyítése mágikus eszközökkel, melyhez forrásként Rudolf Steiner antropozófiája szolgált. Röviden utalunk Beuys politikai aktivitására, a Zöldek alapításában való részvételére.

Nyitvatartás: 2011. december 13 –  2012. január 28,
kedd – szombat, 11:00 – 18:00 (december 22 – január 2 között a kiállítás zárva tart)
Helyszín: Vasváry-ház, Király utca 19., 7621, Pécs

A “i know no weekend!” projekt Joseph Beuys születésének 90. évfordulójának jubileumi megemlékezése. Joseph Beuys (1921. május 12 – 1986. január 23.) német számazású performansz művész, szobrász, installációművész, grafikus, művészetteoretikus és művészetpedagógus. A 21.század egyik legbefolyásosabb művésze, munkái ellentmondásos vitákat váltottak ki a kortárs művészetről és a társadalompolitikai elkötelezettségről a 70-es, 80-as évek művészeinek körében. Ma, 2011-ben elméletei talán relevánsabbnak tűnhetnek, mint valaha.

Az “i know no weekend” programsorozat első része a Pécsett hétfőn nyíló „Joseph Beuys: Fragmentumok“ című dokumentarista kiállítás. A kiállítás ideje alatt az érdeklődők videó –, és fotóanyagokkal, valamint könyvekkel és forrásirodalommal találkozhatnak 3 nyelven.

A programsorozat második része Banja Luka, Brno, Kosice, Novi Sad, Pécs és Wroclaw fiatal, művészeti karos diákjainak szóló pályázati felhívás és egy ehhez kötődő, 2012. március 19 – 25 között zajló workshop, ahol  6 országból kiválasztott 6 fiatal művész olyan új köztéri művészeti munkákat hozhat létre, melyek Beuys művészeti megközelítésére, továbbá aktuális politikai és társadalmi kérdésekre reflektálnak.

Honlap: www.sosemart.hu/iknownoweekend Blog: http://iknw.tumblr.com

Szervezők: Lenau Ház (Katja Melzer) & Sosemart Kulturális Egyesület (Szolga Hajnal)