ICA-D HELP

Aláírásgyűjtés a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros fennmaradásának érdekében

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) 1997 óta, de elődje, az Uitz Terem 1992 óta valósít meg kortárs művészeti programokat Dunaújvárosban (www.ica-d.hu). A város önkormányzata az ICA-D alapfenntartását biztosította ezekben az években. Ez a közüzemi, karbantartási és a bérjellegű költségek mellett a dunaújvárosi művészek bemutatását, illetve a pályázatokhoz kapcsolódó önrészt fedezte. Az Intézet a kiállítási-, gyűjteményi-, rezidencia-, és társművészeti programokat külső forrásból (NKA, Európai Unió és egyéb forrásokból) finanszírozta – csakúgy, mint a hazai kulturális szervezetek többsége.

A város 2010-es költségvetése a február 11-én meghozott Költségvetési Rendelet értelmében az ICA-D alapfenntartására a minimálisan szükséges 29,5 millió forint helyett 14 millió forintot biztosít erre a célra. Ez az összeg az Intézet fél éves működésére elegendő. Bár az önkormányzat Kulturális Bizottsága kilátásba helyezte a második félévre szükséges fenntartási összeg esetleges újratárgyalását, mégis bizonytalanná vált az ICA-D fennmaradása. A költségvetési tárgyalások és az Intézet elmúlt hetekben gyakorolt lobbi-tevékenységének során ugyanis olyan vélemények is elhangzottak a döntéshozók részéről, amelyek az ICA-D fenntartásának szükségtelensége, tehát a város kulturális életében való nélkülözhetősége mellett érveltek.

Az Intézetet fenntartó, az önkormányzat által 1994-ben alapított Modern Művészetért Közalapítvány Alapító Okirata szerint az alapítvány missziója „a modern művészet értékeinek népszerűsítése és bemutatása”. Az ICA-D fenntartásához szükséges összeg radikális csökkentése egyrészt azt eredményezheti, hogy e missziót az Intézet nem tudja programjaival a jövőben megvalósítani. Másrészt, amennyiben az alapfenntartás nem szavatolt, akkor nem csak a 2011-es évre, de az azt követő évekre sem tud az ICA-D pályázatokon keresztül elnyerhető forrásokhoz jutni, miáltal elveszíti a hazai és nemzetközi partnerintézmények együttműködési készségét. Harmadrészt veszélybe kerül a rendszerváltás óta kibontakozó kortárs művészeti tendenciákat bemutató, mintegy 190 darabból álló műgyűjtemény állapota és jövője. Végül, az Intézet új vezetése olyan struktúraváltásra készül, amely nem csak, hogy hatékonyabb projektfinanszírozást és a kommunikációt biztosíthat, de intenzívebb részvételt tehet lehetővé a város arculatának alakításában. Az ICA-D új kurátori csoportját 2010-től Hornyik Sándor, Mélyi József és Szoboszlai János művészettörténészek alkotják, utóbbi a team munkáját koordinálja. A jelenlegi helyzetben erre a modernizációra sem nyílik esély.

Az ICA-D alapfinanszírozásával kapcsolatos probléma miatt az Intézet vezetése a szakmai és a széles körű közvélemény szolidaritását kéri a http://help.ica-d.hu weblapon keresztül.

Szoboszlai János
művészeti vezető