igaz táj

diszkurzív terek a Balaton-felvidéken

https://igaztaj.hu/

Az igaz táj – diszkurzív terek a Balaton-felvidéken című projekt olyan kutatási, közvetítési és művészeti aktivitások összessége, amelyek mind közösségi és köztéri gyakorlatokban valósulnak meg. A legkisebb tanúhegynél lévő jelenréten és a környezetében tevékenykedő művészeti szakemberek együttműködésével megvalósuló programsorozatban további képzőművészek, színészek és a független képzőművészeti tanszék network tagjai vesznek részt. többen a résztvevő településekre (Hegyesd, Káptalantóti, Monostorapáti, Tapolca, Zalahaláp) költöznek, együtt élnek a helyiekkel, részt vesznek a mindennapi életben.

Projektek:

faliújság
 
Májusban a zalahalápi Csontváry Általános Iskola tanulóival hiánypótló technika szakkörökön faliújságokat készítünk Kovács Gyula A. vezetésével. Azok a projektben résztvevő települések szimbólumai, címerei és egyéb jellegzetességei alapján készülnek, a résztvevők szavazatai szerint. A kész faliújságok Hegyesd, Káptalantóti, Monostorapáti, Tapolca és Zalahaláp különböző helyszínein kerülnek kihelyezésre, azokon információk, játékok és olvasmányok mellett a projekt eseményeit is folyamatosan frissítjük. A projektrész szakmai partnere Hegedűs Gábor helyi asztalos, az iskola egykori tanulója.
 
social painting
 
Csapó Júlia, Drótos Dominika és Teleki Emma közös festésbe és műtárgykészítésbe vonják be a résztvevőket a hegyesdi lakosoktól a környék tanárain át minden érdeklődőig. A hét alkalomból álló foglalkozáson művészeti és közösségi gyakorlatok váltják egymást. Nyitott műterem, kiállítás, igaz-e, hogy mindenki lehet művész?
 
jelenrét, Hegyesd, csütörtökönként 17:00-19:30
 
2023. május 11., 18., 25., június 1., 8., 15., 22. (a részvétel ingyenes)
 
esti iskola
 
Kortársművészeti esti iskola Aknai Katalinnal. Nem csak művészettörténeti hiányosságaikat pótolhatják be a helyiek, de a kritikai gondolkodásba is betekintést nyerhetnek. A művészet expanziója barlangrajzoktól aktivizmusig, de szóba kerülnek a Balatonhoz köthető művészek is.
 
jelenrét, Hegyesd, péntekenként 17:00-18:30
 
2023. május 12., 19., 26., június 2., 9., 16., 23. (a részvétel ingyenes)
 
saját fotó
 
Sztefanu Marina vezetésével a legkisebb tanúhegyhez, Hegyesdhez és környékéhez köthető vagy más célból itt készült személyes, családi és egyéb fotóik kapcsán vehetnek részt beszélgetéseken a lakosság tagjai és minden érdeklődő. Fotómegosztás és közösen megírt hegytörténet. A foglalkozások végére animációt készítünk.
 
jelenrét, Hegyesd, péntekenként 18:30-20:00
 
2023. május 12., 19., 26., június 2., 9., 16., 23. (a részvétel ingyenes)
 
terepminta
 
Public art mint edukáció. Köztereken nézünk és mutatunk be művészeti projekteket, amit helyspecifikus művek létrehozása követ. A társadalmi nyilvánosság tereinek közös alakítása Menesi Attilával.
 
jelenrét, Hegyesd, 2023. május 26., június 24., augusztus 27. (részletek hamarosan)
 
a szomszéd kertje
 
A résztvevő lakosok szomszédjaik kertjébe ültetnek paradicsompalántákat Farkas Andrea vezetésével. Művészeti paradicsomközvetítés a bizalom, az együttélés és a közös gondolkodás alkalmain. A program folytatásaként augusztusban szüret, termésbemutató és kóstoló.
 
Hegyesd, 2023. június 2-3., 10:00-16:00 (találkozó jelenrtéten, a részvétel ingyenes)
 
főzés a hegytetőn
 
Középpontban a közösségi főzés Szabó Eszter Ágnessel. Példákon keresztül mutatjuk be, hogy mi köze van a gasztronómiának a művészethez, miközben a néhány négyzetméteres hegytetőn főzünk. Helyi alapanyagok 281 méter magasan.
 
Hegyesd, 2023. június 3., 10:00-14:00 (találkozó jelenréten, a részvétel ingyenes)
 
térinfó
 
A térséghez kapcsolódó művészeti aktivitások helyszíneinek, történeteinek és összefüggéseinek feltárása és bemutatása. Mit nem tudunk még Jancsó Miklós Káli-medencében forgatott filmjeiről? Hogy viszonyul a Káli holtak színdarab terepasztala a valósághoz? Vannak-e szituacionisták a Balaton-felvidéken? A projektrészt kutatás előzi meg további résztvevők bevonásával. Három vezetett túra Fábián Lucával és Fehér Virággal.
 
2023. június 24., július 29., augusztus 26. (részletek hamarosan)
 
hegyi beszéd
 
A júniusban helyszínre költöző Török-Illyés Orsolya a lakosság körében gyűjt életbölcsességeket, aforizmákat vagy éppen tanításokat. Az ezekből összeállított gyűjtemény prédikációk formájában kerül előadásra. Három beszéd hegyen, háztetőn és templomban.
 
Hegyesd, 2023. június 24., Tapolca, július 29., Monostorapáti, augusztus 26. (részletek hamarosan)
 
faludivatnap
 
Az igaz táj projekt Frazon Zsófia, Keszeg Anna és Pszota Dalma által végzett etnográfiai és kulturális kutatása készíti elő azt a nyári divatnapot, ami a térség viseleteit kontextualizálja. A helyiek által legutóbb vásárolt vagy beszerzett ruhadarabokat és kiegészítőket manökenjeink mutatják be. A programot kerekasztal beszélgetés, használt ruhavásár és workshopok kísérik.
 
Monostorapáti, 2023. augusztus 5., 16:00-22:00 (részletek hamarosan)
 
vándor szín
 
A nyár folyamán több hétre helyszínre költöző Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás színdarabot írnak a helyi tapasztalatokról és a lakossággal töltött időszakról, amely augusztusban vándorszínházi bemutatókkal jelenik meg a településeken. Három előadás különböző helyszíneken. Az előadók között a tervek szerint helyi lakosok is szerepelnek.
 
2023. augusztus 25-26. (részletek hamarosan)
 
in situ situation
 
Gróf Ferenc a tapolcai Y-házak egyikének 11. emeletén hoz létre helyspecifikus művet. A jelenleg közösségi térként használatos helyiségbe készülő műtárgy egyszerre reflektál arra a korszakra, amelyben a házak épültek és arra, amelyben most élnek az itt lakók. Új művészeti platformunk a jövőben nemzetközi programmá válhat.
 
avatás és nyílt nap: Tapolca, 2023. augusztus 27. (részletek hamarosan)
 
tudáscsere a mezőn
 
Középpontban a mezőgazdasági munka. Tudáscsere traktorvezetéstől tájképen át land art-ig. Élő szobrokat hozunk létre és szituációs gyakorlatokat végzünk, de a júniusi paradicsomültetvényeket is leszüreteljük, termésbemutató és kóstoló Balla Zoltán, Deme Felícia, Monhor Viktória, Nagy Zsófia és Poór Dorottya programjain.
 
jelenrét, Hegyesd, 2023. augusztus 26-27., 10:00-16:00